The Rainbow Band - The Rainbow Band (1971)

1 stem

Folk / Rock
Label: Elektra

1. Rama Rama (5:16)
  2. Lotus (5:32)
  3. Sweater Song (2:25)
  4. Simple Song (4:11)
  5. Midnite Dun (3:12)
  6. Song of the Navajo (4:07)
  7. Now Is the Time (9:05)
Een redelijk obscure hippieplaat uit 1971, die ik voor 1 euro mee kon nemen uit een vinyl outlet. Ik zag dat er later zelfs een cd uitgave van is uitgegeven.

The Rainbow Band (er is ook een Deense Rainbow Band uit die tijd met prog muziek en natuurlijk ook nog Rainbow) is een Native Amerikaans duo (Mahesh and Pavarthi) die een wonderlijke mix maken van acid folk met allerlei invloeden, waaronder nogal wat oosterse.

Dit is een plaat vol tegenculuur sentimenten uit het tijdperk van hippie/Aquarius (duidelijk te horen in in de zweverige songtitels) van dit acid folkduo, dat een groep van sympathieke gastmuzikanten om zich heen heeft verzameld en aangename, hindoeïstische, Midden-Oosterse, folk- en countrymuziek combineert die ergens doet denken aan Oregon, Incredible String Band en Quintessence. En ook aan het tweede album van Sweet Smoke. Bij de gastmuzikanten zit Coliln Walcott , toendertijd lid van folk-fusion groep 'Oregon' die tabla en sitar bespeelt. Later wordt hij een gerespecteerde ECM artiest in de groep Codona , solo en met vele andere (ECM) muzikanten. Hij is in 1984 overleden.
Ik vind het altijd wel leuk om zulke muziek te ontdekken. Het album begint met een hindoeistische mantra 'rama rama'.
'Lotus' vind ik iets 'Comus-achtigs' hebben, zeker qua samenzang. Een prachtig ingetogen nummer, met aan het eind nog een verrassende wending. Dan volgt het lieflijk folky 'sweater song' , dat ook goed door Melanie gezongen kon worden. Daarna de single 'simple song' , een lied met een toepasselijke titel, het is echt een niemendalletje, maar tevens een oorwurm en past geheel in de hippietijd, een ieder zingt een zeer eenvoudige tekst mee, kan zo prima rond het kampvuur.
Bij kant 2 valt vooral het laatste nummer op, een nummer van meer dan 9 minuten. Het epische 'Now Is The Time', een nummer met dubbele vocalen en Indiase invloeden dat steeds sneller gaat – ook een hoogtepunt van deze plaat. Hier heeft Collin Walcott ook een belangrijke inbreng.
Misschien, beter gezegd waarschijnlijk, is deze door Elaktra uitgegeven plaat wel wat gedateerd, maar het blijft een fijne luisterervaring voor fans van die toch wel bijzondere hippiefolk/rock muziek.
En misschien nog voor de ouderen onder ons : 'Laat je ware hippiehart dit omarmen !' En voor de jongeren 'ook nu is het nog mogelijk een hippie hart te vormen',