Sóley - We Sink (2011)

5. Dance (4:03)
  6. And Leave (3:29)
  7. Blue Leaves (2:49)
  8. Kill the Clown (3:43)
  9. Fight Them Soft (1:30)
  10. About Your Funeral (6:09)
  11. The Sun Is Going Down I (2:12)
  12. The Sun Is Going Down II (5:32)
  13. Theater Island (3:56)
avatar van IntoMusic
Door een post bij het album van Agnes Obel, werd dit album genoemd. Smashed birds klinkt alvast erg goed en inderdaad veel weg van de zang en sfeer van Obel. Ga deze eens aankomende week in de trein beluisteren.

avatar van RoyDeSmet
JEZUS, dit komt binnen zeg! Luisteren!
Ik vond haar tussen de Mumford & Sons-gerelateerde videos.
Qua muziek meer verwant aan Agnes Obel. Met de nodige dosis IJsland.

Betoverend spookachtig, hypnotiserend dromerig.
Indie zoals het bedoeld is. Heel kunstig. Tot.... And Leave. Daar zakt het wat in en werk de magie uit.
Hier wordt het een stuk soberder. In "Kill The Clown" weet Sóley weer kippenvel op te wekken en vanaf daar wordt het weer wat magischer. Het lied met de grammaticaal incorrecte titel 'Fight Them Soft' dat helaas met een behoorlijke anti-climax eindigt.

About Your Funeral is het volgende hoogtepuntje dat helaas iets te 'zeurderig' overgaat in het even zeurderige The Sun Is Going Down, pt. I.
I'll Drown en Pretty Face zijn mijn andere twee hoogtepuntjes.

Het is jammer dat in het midden het niveau wat wegzakt (track 5 t/m 7). Het had ook íets gevarieerder mogen zijn, wellicht. Het is nu wel íets teveel van hetzelfde. Hoewel dat zeker niet slecht is, vind ik het wel belangrijk om geen vijf sterren te geven.
Zingen kan het meisje. Piano en gitaar spelen ook. Je betoveren kan ze ook heel goed. Ik weet niet wie de andere instrumenten bespeelt en wie er verantwoordelijk is/zijn voor de productie maar dat is ook allemaal fantastisch geregeld.

Moeilijk. 4 sterren of 4,5? The Sun Is Going Down vond ik een beetje vervelend worden dus geef ik voorlopig 4 sterren. Uitzicht naar vierenhalf. Dat zeker.

avatar van goedzaksmurf74
wat mij betreft het beste album van de laatste jaren!

avatar van Gretz
Dit is idd vrij goed. Mooie stem en passende instrumentatie. Even nog een paar keer beluisteren voor ik een stem geef maar 4,5 is zeker mogelijk.

avatar van Rarara
prachtige plaat . met Kill the Clown als hoogtepunt. Dat piano spel.. kippenvel!

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Mooi ingetogen album alweer uit IJsland. Zo'n weinig inwoners, en zoveel goeie muziek

avatar van Renoir
Op 16 januari te zien, samen met Low Roar, in de Tolhuistuin!

Renoir schreef:
Op 16 januari te zien, samen met Low Roar, in de Tolhuistuin!

Geweldig op KEXP, waar ook Lemolo te gast was (luistertip voor Soley fans dan wel low roar fans; met name Knife)

avatar van Mjuman
Opvallend: de nieuwe van The XX is aangekondigd en eenieder haast zich om daar zijne zwalpspraak te posten, terwijl dit juweeltje onvermeld, onbesproken (nou maakt me dat niet zoveel uit) en onbeluisterd blijft. Qua sfeerzetting sluit dit prima aan - denk wél Emiliana Torrini of Stina Nordenstam, die richting uit.

Hier terechtgekomen omdat ik al spotifietsend de opvolger leerde kennen. Denk dat een snufje beter is.

avatar van Niek
Beetje Agnes Obel, beetje Joanna Newsom, beetje weinig eigens. Stem staat me al vrij snel tegen en muzikaal is het niet spannend genoeg om te boeien en niet ontspannend genoeg om niet zat te worden. Niet mijn kopje thee dus.