menu

The Pointer Sisters - Break Out (1983)

mijn stem
3,41 (35)
35 stemmen

Verenigde Staten
Soul / R&B
Label: Planet

 1. Jump (For My Love) [Remix] * (4:27)
 2. Automatic * (4:47)
 3. I'm So Excited * (4:53)
 4. I Need You * (4:02)
 5. Neutron Dance * (4:12)
 6. Dance Electric * (4:26)
 7. Easy Persuasion * (4:35)
 8. Baby Come and Get It * (4:19)
 9. Telegraph Your Love * (4:01)
 10. Operator * (4:03)
 11. I Need You [Single Remix] * (3:58)
 12. Automatic [Single Edit] * (4:03)
 13. Jump [For My Love) (Single Remix] * (4:00)
 14. I'm So Excited [Single Remix] * (3:55)
 15. Neutron Dance [Single Edit] * (3:56)
 16. Baby Come and Get It [Single Edit] * (4:00)
 17. I Need You (USA 12") * (5:51)
 18. Jump [For My Love) (12" Instrumental Mix] * (6:08)
 19. Jump (4:22)
 20. Automatic (4:47)
 21. Baby Come and Get It (4:17)
 22. I Need You (4:01)
 23. Dance Electric (4:23)
 24. Neutron Dance (4:13)
 25. Easy Persuasion (4:34)
 26. Nightline (4:34)
 27. Telegraph Your Love (4:01)
 28. Operator (4:17)
 29. Automatic [12" Special Remix] * (6:06)
 30. Jump [For My Love) (12" Long Version] * (6:24)
 31. I Need You [UK 12" Special Remix] * (5:24)
 32. I'm So Excited [12" Remix] * (5:38)
 33. Neutron Dance [12" Remix] * (5:33)
 34. Baby Come and Get It [12" Extended Version] * (7:13)
toon 24 bonustracks
totale tijdsduur: 43:29 (2:39:23)
zoeken in:
avatar van Poeha
4,0
Nog geen enkel bericht bij dit album? Te gedateerd voor velen?

Een fantastisch begin van dit album met die eerste vijf tracks. Uberclassic I'm So Excited en Neutron Dance (dat ik voor het eerst hoorde via de film Beverly Hills Cop) voeren de lijst aan, direct gevolgd door pareltjes Automatic (met die heerlijk lage stem van een van de dames) en Telegraph Your Love. Jump (For My Love) en I Need You bevallen me ook nog steeds goed. Dance Electric (met die fijne gitaarsolo) en Easy Persuasion (fijne mellow soul) doen ook prima mee. Baby Come and Get It en Operator vind ik hier de zwakkere broeders (zusters). Al met al een album dat zeker nog wel eens voorbij zal komen.

Misterfool
Automatic vind ik in ieder geval erg sterk. Al is dat ook wel het resultaat van nostalgie. Een van de betere nummers van de GTA Vice City- soundtrack. Misschien moet ik dezer dagen deze plaat eens een kans geven.

avatar van Kronos
4,0
De tracklist zoals die er nu staat klopt wel niet helemaal. Ik zal eens een correctie doorsturen.

avatar van gaucho
3,5
Volgens mij klopt-ie wel. De allereerste versie van dit album, uit 1983, was met Nightline en zonder I'm so excited (want die stond al op hun vorige album). Maar de tracklist is in de loop van de daaropvolgende jaren nogal eens bijgesteld, naar aanleiding van de hitsuccessen van Jump (for my love) en I'm so excited. Lees hier wat Discogs erover meldt:

The original version of the album was released in the U.S. on November 6, 1983 with the lead track titled simply ‘Jump’, and including the song ‘Nightline’.

‘I Need You’ was issued as the first single and was an adult contemporary hit, but just barely cracked the U.S. top 40 at its peak. When the follow up singles ‘Automatic’ and ‘Jump’ both hit the top five on all three of the U.S. pop, R&B and dance charts, the album shot into the top ten.

This second (and more common) version of the album appeared in stores when ‘Jump’ was at the peak of popularity at radio. On the reissue, the order of the tracks was changed and ‘Jump’ was renamed to ‘Jump (For My Love)’ to match the way it was printed on the singles, to help avoid confusion with the Van Halen song ‘Jump’ which was also a hit at the same time. On this version of the album ‘Jump’ is slightly remixed at the end, and the timing slightly changed from 4:22 to 4:26.

In July 1984 the song 'I'm So Excited' was re-released as a single and the album was again reissued with a new catalog number, adding 'I'm So Excited' to the tracklisting, and removing the track 'Nightline'.

‘I'm So Excited’ (which originally appeared on the Sisters' album “So Excited!”) had been a top 30 hit in its original form in 1982. This remixed version went all the way to #9, and was certified gold. The fifth and sixth singles, ‘Neutron Dance’ and ‘Baby Come And Get It’, helped to push "Break Out" to multi-platinum status, ultimately selling 4.5 million copies in the U.S. alone -- no small feat for a time when record sales were still being tabulated by hand.


Sommige songs, zoals Jump en I'm so excited, zijn op latere versies zelfs nog geremixt. Het is niet voor niets dat er enkele jaren geleden een CD-uitgave verscheen die beide versies van het album bevatte, die van 1983 en van 1984.

Wat hier echt niet klopt is het label. De LP werd uitgebracht op Planet Records. Ik zal dus ff een correctie indienen...

avatar van gaucho
3,5
Poeha schreef:
Nog geen enkel bericht bij dit album? Te gedateerd voor velen? .

Ik verbaas me er ook over, al zijn er toch 'al' 29 stemmen uitgebracht...

Dit was in de jaren '84 en '85 een enorm verkoopsucces voor de dames Pointer. Het is qua verkoopcijfers met afstand het hoogtepunt van hun carriere, tilde hen echt naar een nieuw level van bekendheid.

Of het ook muzikaal gezien een hoogtepunt is, hangt er vanaf of je die gedateerde jaren tachtig-productie kunt hebben of niet. Ik kan dat prima, al zal het ook wel voor een deel met nostalgie te maken hebben. Met name die bassynthesizer was echt iets van die tijd.

Maar het songmateriaal bewijst dat 'commercieel' en 'kwaliteit' echt niet elkaars tegenpolen hoeven te zijn. De twee grootste hits, Automatic en Jump, zijn mooie voorbeelden van hoe de technologie van die tijd goed samenging met de nog altijd sterke vocalen van de dames. En uiteindelijk zijn die vocalen, ook op dit album, hun grootste troef.

avatar van Kronos
4,0
gaucho schreef:
De allereerste versie van dit album, uit 1983, was met Nightline en zonder I'm so excited (want die stond al op hun vorige album).

Precies. En het was de tracklist met I'm So Excited en zonder Nightline die hier stond. Correctie gisteren ingestuurd en gisteren goedgekeurd. Label RCA klopt inderdaad ook niet. Goed opgemerkt.

avatar van Kronos
4,0
gaucho schreef:
De twee grootste hits, Automatic en Jump, zijn mooie voorbeelden van hoe de technologie van die tijd goed samenging met de nog altijd sterke vocalen van de dames.

En let eens op dat begin van Automatic. De drums van Prince in Sign 'O' the Times doen daar wel erg aan denken. Het ge-whoehoe van KT Tunstall in Black Horse and the Cherry Tree lijkt dan weer uit Neutron Dance te komen. En het lijkt me duidelijk dat Van Halen voor hun Jump heel goed heeft geluisterd naar Jump van deze dames.

avatar van gaucho
3,5
Aha, dan was je correctie al goedgekeurd voordat ik je bericht las. Mooi, dan zijn we het in elk geval eens.
Kronos schreef:
En let eens op dat begin van Automatic. De drums van Prince in Sign 'O' the Times doen daar wel erg aan denken. Het ge-whoehoe van KT Tunstall in Black Horse and the Cherry Tree lijkt dan weer uit Neutron Dance te komen. En het lijkt me duidelijk dat Van Halen voor hun Jump heel goed heeft geluisterd naar Jump van deze dames.

Ja, per saldo is dit album invloedrijk genoeg geweest, denk ik. Toen ik dat nummer van K.T. Tunstall voor het eerst op de radio hoorde, dacht ik meteen: wat een prachtige Pointer Sisters-pastiche. Ik dacht nog even dat ze daadwerkelijk een gastrol vervulden op dat nummer, maar dat bleek niet zo te zijn.

Die Prince-gelijkenis, daar zou ik zelf niet meteen opgekomen zijn, maar hoor ik bij nader inzien toch ook wel terug. En die overeenkomst met Jump van Van Halen: tja, altijd gedacht dat dat op louter toeval berustte, omdat beide nummers voor mijn gevoel ongeveer gelijktijdig in de hitlijsten stonden, zoals ook Discogs al aangaf.
Maar per saldo werd deze LP in november (andere bronnen melden zelfs september) 1983 wel degelijk een paar maanden eerder uitgebracht dan Van Halen's 1984 (de titel zegt het al natuurlijk). Dus het is zeker niet ondenkbaar dat ze het gehoord hebben. Tenslotte week dat nummer flink af van wat we tot dan toe van Van Halen gewend waren...

avatar van Kronos
4,0
gaucho schreef:
Maar per saldo werd deze LP in november (andere bronnen melden zelfs september) 1983 wel degelijk een paar maanden eerder uitgebracht dan Van Halen's 1984 (de titel zegt het al natuurlijk). Dus het is zeker niet ondenkbaar dat ze het gehoord hebben. Tenslotte week dat nummer flink af van wat we tot dan toe van Van Halen gewend waren...

Ik had alleen naar de jaartallen van de albums gekeken. Toeval lijkt me straf. Als het klopt dat ze dat nummer hebben opgepikt was het in ieder geval een snelle slimme zet van Van Halen, want ik zie op wiki dat hun single Jump al eind 1983 verscheen en die van The Pointer Sisters pas in april 1984.

avatar van Kronos
4,0
Op Break Out wordt het niveau goed aangehouden. Ook hier weer een hele reeks toppers; Jump, Automatic, Baby Come and Get It, I Need You en Neurton Dance. Tot op het eind van het album blijft het genieten. Minpunt is wel dat het een beetje aan variatie ontbreekt. Een extra ballad was welkom geweest.

87/100

Gast
geplaatst: vandaag om 03:59 uur

geplaatst: vandaag om 03:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.