Als bij toverslag verscheen er een duveltje uit het doosje genaamd duvelboy die hier plotsklaps een einde aan maakte: mijn dank is groot!
Dez Mona is langzaam gegroeid tot een band die zeer hoog staat op mijn 'belangstellingsladder'.
Toen ik ze dan eindelijk ook eens live aan het werk zag in Rotterdam n.a.v. Hilfe Kommt moest ik echt even bijkomen van dat optreden.
Iedereen die zei dat deze band live een geweldige ervaring was had geen woord te veel gezegd. Dez Mona werd voorgoed in mijn muzikale hart gesloten.
Sága is het nieuwe project van Dez Mona in samenwerking met Box (Baroque Orchestration X): een 'gesamskunstwerk' zoals ze het zelf noemen.
SÁGA is de godin van de geschiedenis die zingt en verhalen vertelt over de wereld rondom haar valt op de website te lezen.
Voor SÁGA schrijven Gregory Frateur en Nicolas Rombouts een volledig nieuw repertoire dat voornamelijk bestaat uit intense ballades en verhalen met een voor Dez Mona kenmerkende dramatiek en theatraliteit. Samen met BOX o.l.v. Pieter Theuns breiden ze ditmaal hun muzikale wereld uit met enkele typische barokinstrumenten: een versmelting en kruisbestuiving van muzikale talen en emoties.
Lichtkunstenaar Jan Pauwels en mode ontwerpster Veronique Branquinho vervolmaken dit feeëriek en intimistisch universum.
Een moderne opera..... een opera als weerspiegeling van onze tijd, een poëtische uiting van onze innerlijke en uiterlijke wereld.
Het klinkt allemaal over de top; je moet er ook gevoelig voor zijn. Sowieso is de stem van Gregory Frateur er eentje waar je tegen moet kunnen. Het roept herinneringen op aan Nina Simone of Antony en hij gaat soms aardig de hoogte in; ook niet iets waar iedereen goed mee uit de voeten kan.
Hilfe Kommt was voor mij een album dat tot de absolute top gerekend mag worden. Toegankelijker ook maar daardoor niet minder goed. Integendeel. Je houdt je hart vast bij het horen van dit project dat er op papier 'gevaarlijk' uitziet. Dit soort projecten kunnen behoorlijk verkeerd uitpakken.
Maar vooraf al had ik er vertrouwen in. Ik had het nummer
Today in z'n geheel beluisterd en de samples deden me al heel goed.
En dat komt dan ook uit: de sound van Dez Mona is onmiskenbaar en blijkt zich voortreffelijk te mengen met de klassieke barok klanken van Box.
Nergens voelt het gekunsteld of geforceerd maar het vloeit naadloos in elkaar over en ook de zang van Frateur blijft in goede banen alhoewel de sirene ook op dit album niet achterwege blijft. Wat een stembereik heeft die man!
Dit album behoort samen met de nieuwe dEUS tot het mooiste dat dit jaar uit België komt (wat maken ze daar toch schitterende muziek: om trots op te zijn). Zeer kort na elkaar twee juweeltjes. Dit juweeltje van Dez Mona heeft weinig tijd nodig om mij te pakken. Een eerste luisterbeurt wist me al helemaal op te zuigen en mee te sleuren in al zijn emoties.
Helaas zijn er niet veel live-voorstellingen gepland (en al gegeven) maar het schijnt dat ze in 2012 te zien zullen zijn tijdens de Operadagen in Rotterdam.
De exacte datum is nog niet bekend maar ik weet in elk geval dat deze worden gehouden in de Rotterdamse Schouwburg van zaterdag 26 mei t/m zondag 3 juni. Dus die periode zal ik vrij moeten houden want dit wil ik live meemaken.
Sága is voor fijnproevers en zeer zeker voor mijn oren bestemd. Het is een wonderschoon project met betoverende muziek waar je voor open moet staan en met een beetje geluk is er een klik en mag je je een gelukkig mens prijzen dat er artiesten als Dez Mona bestaan (met dank aan Box).