Chris Watson - El Tren Fantasma (2011)

Avant-Garde

8. Mexico D.F.
  9. El Tajin; el Dia y la Noche
  10. Veracruz
avatar van Fianosther
Chris Watson is op reis gegaan met één van de laatste treinreizen in Mexico die je helemaal van de pacific naar de atlantische oceaan brengt. De titel van het album: the ghost train, slaat dan ook op het feit dat deze treinreis inmiddels niet meer bestaat.
Het album bestaat uit, hoe kan het ook anders, field recordings van deze treinreis .

Hier zijn wat korte, low quality samples van het album te beluisteren:
Chris Watson - El Tren Fantasma - kudosrecords.co.uk

avatar van Nakur
Ik wist niet wat ik van deze treinreis kon verwachten, maar ik ga die reis nog veel vaker meemaken. Vorig weekend hoorde ik 'm eerst in, jawel, de trein! En dat was me een hele belevenis. De cd start met het vertrek van de trein. De scherpe tonen van staal van de wielen op staal van het spoor, gecombineerd met donkere, resonante geluiden van een trein die in een donkere tunnel rijdt, zetten mijn nekharen overeind. Dit is absoluut niet zo saai als het waarschijnlijk klinkt.

Dit is de eerste plaat van Chris Watson die ik hoor die de term field recoring met een dikke korrel zout neemt, want de beste man vindt het prima om er een cello doorheen te mengen, of te opnamen zo te samplen dat er een vast ritme ontstaat. En dat bevalt me wonderwel goed.

Ook leuk om te horen dat er in Mexico ook huismussen voorkomen.

avatar van essence
Ik ben momenteel wel getriggert door opnames met field recordings. Zoals deze. 'Zuivere' field recordings ook trouwens. Iemand die mij hier tips aan de hand kan doen? TIA!

Sietse
Wat tips voor je essence :
Uiteraard al het andere werk van Chris Watson.

Francisco Lopez - La Selva (vrij puur)
Francisco Lopez - Buidlings [NY] (vrij puur)
(en veel van zijn andere werk).

Marc Behrens - Sleppet (vrij puur)
Gilles Aubry - S6t8r (vrij puur)
Simon Whetham - Prayer's Unheard (verwerkt)
Roel Meelkop - Tepna (puur en gratis)
BJ Nilsen - The Invisible City (verwerkt)
Yannick Dauby - Wā Jiè Méng Xūn (蛙界蒙薰) (kikkers en modulaire synthesizer en gitaar)
Thomas Köner - Novaya Zemlya (vrij puur)
Thomas Köner - La Barca (verwerkt)
Lawrence English - Studies For Stradbroke (puur...wel heel erg hardcore release die niet toegankelijk is).
Jana Winderen - Energy Field (vrij puur)

Labels die puur gericht zijn op werk met field-recordings:
Winds Measure Recordings
And/OAR
Mystery Sea / Unfathomless
Impulsive Habitat

En dan nog de belangrijkste bron voor informatie over nieuwe releases: De blog The Field Reporter schrijft vrijwel alleen maar over releases die met Field Recordings te maken hebben: thefieldreporter | Acousmatic composition Journal - thefieldreporter.wordpress.com

avatar van essence
Sietse, you rule big time! Danke danke danke!

Sietse
Geen dank. Topic ondertussen ook gevonden

avatar van Bruno_6
Tip voor de fans:

Op, zaterdag 5 maart voert Chris Wattson dit album live uit in het nieuwe Belgische treinmuseum, Train World, in Schaarbeek. Meer info vind je op de site van de AB.

avatar van Cellulord
Voor essence en andere liefhebbers van Field Recodings is er ook nog quiet american. Pure fieldrec. (vooral uit Asië) en composities met field rec. (en legaal te downloaden).