Clint Eastwood - Million Dollar Baby (2005)

Score
Label: Varèse Sarabande

1. Blue Morgan (Opening Titles) (0:41)
  2. It's Nice Viewing (0:57)
  3. Boxing Baby (2:26)

met Kyle Eastwood en Michael Stevens

4. Boxing Montage (2:44)
  5. Pick Up Money (0:58)
  6. Nice Working with You (1:38)
  7. The Letters (1:20)
  8. Blue Diner (3:36)

met Kyle Eastwood en Michael Stevens

9. Deep in Thought (1:54)
  10. Driving (1:39)
  11. Blue Bear (0:44)
  12. Frankie Horrified (1:08)
  13. They're Amateurs (1:17)
  14. May Have to Lose It (1:09)
  15. Maggie's Plea (2:56)
  16. Frankie's Plea (1:09)
  17. Frankie's Decision (1:10)
  18. Lethal Dose (1:57)
  19. Frankie's Office (1:05)
  20. Blue Morgan (End Credits) (4:28)
neo
Als Lennie Niehaus en Eastwood samen componeerden, ging dat wel aardig. Zie Unforgiven als beste voorbeeld. Ook hiervoor als Niehaus de score deed en Eastwood wat frutsel liedjes. Maar als Niehaus dan nog maar enkel het orkest leidt... dan zou je willen dat Eastwood hetzelfde zou doen met zijn score als zijn karakter aan het einde van de film doet... Mystic River was zijn eerste echte eigen, alhoewel die misschien nog een iets beter thema heeft. Maar het principe van neem een thema, of twee (doe maar duur) en gebruik deze eindeloos en 1,2,4 hoppla een score! In goede variatie valt er vaak wel iets van te maken, maar voor zover die hier benoemenswaardig zijn. Neem het thema voor Clint en Swank. Dat werkt in het begin goed (stijgende lijn), wordt na verloop van tijd irriterend (dalende lijn), waarna op een basis van 10 het 3/10 keer nog goed werkt. Helemaal op het einde dan als het dramatische slot aantreedt. Het probleem is nog geen eens dat de plaatsing, die is op zich goed. Maar waarom steeds dezelfde instrumentatie met soms slecht minimale veranderingen in lengte, tempo of wat dan ook? Mocht Eastwood nog een volgende film kunnen maken (of meerdere als het mee zit), moge hij Niehaus als mede-componist uit den hemel neer laten dalen.

Ik vond de plaatsing van die thema's in de eerste helft eigenlijk echt drama. Ik zat me op een gegeven moment echt flink te irriteren, en vond het vooral lachwekkend worden hoe vaak hij exact datzelfde thema op dezelfde manier presenteerde, maar dan vooral ook gewoon vaak vlak na elkaar.

Pas de tweede helft werd, hoewel niets nieuws en erg cliche, beter doordat hier van die thema's nog enigszins afgestapt werd.

neo
Inderdaad, maar ik bedoelde meer in het oerbegin dat het nog wel werkte. Het is toch eigenlijk wel knap dat zoiets je al zo snel kan gaan irriteren. Aangezien ik op het moment geen enkele andere score even kan herinneren die meer irriteert in een film zelf dan enkel Xtro van Davenport...

neo schreef:

Inderdaad, maar ik bedoelde meer in het oerbegin dat het nog wel werkte.

Hehe, de allereerste track?

En wil ik geen slapende honden wakker maken, maar ik dacht dat je je ook zat te irriteren aan 21 Grams...?

En ja... 'knap'... ik ga hem er geen extra sterren voor geven

(world soundtrack awards: "and the winner is..... Clint Eastwood! Voor zijn mateloos irriterende score voor Million Dollar Baby!")

score-freak schreef:
Dat is er inderdaad ook eentje. Ik herinner mij natuurlijk liever beter werkende relaties tussen score en film.