Turin Brakes - Jackinabox (2005)

Rock / Pop
Label: Source

1. They Can't Buy the Sunshine (3:08)
  2. Red Moon (4:16)
  3. Forever (3:17)
  4. Asleep with the Fireflies (5:01)
  5. Fishing for a Dream (4:29)
  6. Road to Nowhere (4:00)
  7. Over and Over (3:09)
  8. Last Clown (4:15)
  9. Above the Clouds (3:47)
  10. Building Wraps Round Me (3:44)
  11. Jackinabox (4:19)
  12. Come and Go (5:25)
  13. Ambient 2 [Hidden Track] (5:00)
Ook zij een nieuwe in 2005? Jeetje zeg, wordt een erg druk jaar...

2005 is nú al een beter jaar dan 2004. En we zijn pas op een derde. Ben wel benieuwd naar deze plaat.

Jawel! Het is van wat ik gehoord heb tot nu, een heel mooi album geworden. Wat toegankelijker dan zijn voorgangers. Heel goede liedjes. Ether song is zowat hun mooiste liedje ooit, maar Fishing for a dream is ook prachtig.

Nieuw liedje gehoord op de radio onlangs, en ze blijven in hetzelfde stramien doorgaan..niet erg natuurlijk. Het blijft mooie muziek.

Turin Brakes is typisch zo'n bandje waar ik indertijd verliefd op ben geworden. Ik zag ze voor het eerst in het voorprogramma van Travis: het rammelde (door technische problemen) aan alle kanten, maar ik was verkocht. Ik ging op zoek naar de cd en was nu echt helemaal om. Het is ook nog eens een bandje die lekker klein is gebleven (i.t.t. b.v. Coldplay die ik al snel moest gaan "delen" met het grote publiek).
Het debuut van Turin Brakes koester ik nog steeds, de tweede deed me helaas wat minder (m.u.v. een nummer als Painkiller).
En dan nu de cruciale derde:
They Can't Buy the Sunshine. Mijn eerste reactie was "Is dit Turin Brakes ?". Ja de stem van zanger Olly Knights is gelijk herkenbaar, maar wat een luchtige vrolijkheid. En ik vind het nog goed ook. Een prima opener waar ik gelijk door rechtop ging zitten.
Dan komt Red Moon er achteraan. En ook hier een heldere produktie en het tempo ligt beduidend hoger dan we van de heren gewend zijn. Maar ook nu weer een perfect popliedje. Ik was al vrolijk door de opener, maar nu ben ik het al helemaal. Potverdrie.....ze hebben er zin in !
Forever is typisch zo'n rustig nummer die zo op Ether Song had kunnen staan. Een mooi liedje, maar ik hoor ze nu toch wel heel graag van die vrolijke nummers zingen. Geeft niks: want dit is de stijl waar ik indertijd voor ben gevallen.
Asleep With the Butterflies is ook een nummer dat wat meer up-tempo is dan voorheen. Beetje funky invloeden er in, en we horen duidelijk dat de richting duidelijk een andere kant op is gegaan, terwijl dit de herkenbaarheid niet heeft aangetast.
De single Fishing for a Dream ligt een beetje in het straatje van Badly Drawn Boy. Een lekker nummer met (ja ja nu weten we het wel) een vlotter tempo. Prima keuze geweest om dit als eerste single uit te brengen, maar of het nu gaat zorgen voor de grote doorbraak betwijfel ik ernstig.
Road to Nowhere is geen cover van de Talking Heads hit. Wat dan wel ? Een mooi, meeslepende song waar de meerstemmige zang waar Turin Brakes zo bekend om staat goed uit de verf komt. Grappig is dat velen denken dat de 2e stem verzorgd wordt door Gale Paridjanian, maar dat is dus niet zo: Olly Knights zingt alle stemmen in op de studio-albums. "Remember the sun where The Beach Boys were playing".....aha, nu snap ik hem.
Over and Over is wat meer rock, nou ja rock in Turin Brakes begrippen dan. Het "stampt" lekker weg. Voor mij persoonlijk een iets mindere song van deze cd.
Last Clown heeft een soul-inslag. Het is duidelijk ook weer een andere vorm die ze toepassen binnen hun eigen inmiddels vertrouwde geluid. En aan het eind krijgen we dan ook nog eens een jazzy melodietje te horen !
Above the Clouds start met een lijzig 1-2-3-4. Wat volgt is een mooi klein liedje die mij wel raakt. Een beetje in de stijl van een artiest als Tim Hardin (of kom ik nu aan een wel heel grote kleine naam ?). Persoonlijke favoriet !
Building Wraps Round Me valt op door het staccato gitaarspel. Het combineert de Turin Brakes oude stijl met een lichte country invloed. Een werkelijk zeer goed nummer: een hoogtepunt op de cd.
Jackinabox laat ook duidelijk weer dat andere geluid horen. Inmiddels ben je er als het goed is wel al aan gewend geraakt. Hier duikt de funky swing weer op. Lekker zomers nummer in elk geval.
De officiele afsluiter is de song Come and Go. Hier hoor je een luchtig zomerbriesje door het nummer waaien. Het is een beetje jazzy en maakt meer gebruik van electronica, iets waar ik dus wel even aan moest wennen (zou dit dan de volgende stap gaan worden ?). Aan het einde worden we nog even verrast met een secret track. Om heel eerlijk te zijn geloof ik het nu wel met die hidden tracks (een grap die volgens mij voor het eerst op Nirvana's Nevermind opdook, en dan ook nog eens niet op alle versies).
Dan de eindconclusie: Jackinabox is een album dat zeker nieuwe fans kan opleveren, maar of dat gaat gebeuren weet ik zo net nog niet. Oude fans zullen in 2 kampen verdeeld raken: of ze balen dat dit geluid meer pop en zomers is i.p.v. herfstachtig en droevig.
Ik zelf vind het echt geweldig, misschien ook omdat ik Painkiller (Summer Rain) van de voorganger Ether Song zo enorm waardeer. Ik vind dit album dan ook leuker dan Ether Song, maar The Opimist LP blijft toch wel de onbetwiste nummer 1 voor mij. Voor nu geef ik 4,5 ster (met het risico dat het op lange termijn toch misschien bijgesteld moet gaan worden naar beneden: te veel luchtigheid is niet altijd goed ). Maar die beoordeling is wel degelijk met de verwachting dat dit zo blijft........we zullen zien.

Bah bah bah, wat een fijn album weer! Nog geen week in huis, maar het voelt alsof ik de nummers al jaren ken. En zo waar kunnen de voetjes van de vloer met dit album.

Maar weer een halfje verhoogd.
Lijkt erg veel op the Jayhawks.

avatar van Reijersen
Topontdekking op MuMe voor mij. Erg sterk album, vooral als geheel staat het als een huis. Echt zo'n album dat je moeiteloos uitzet en nog opeens op repeat zet. Prachtig!

avatar van Jacobgallagher
De limited edition met bonus DVD ligt nu bij de Fame in Amsterdam voor een luttele 5 euro. Aanschaffen die hap, dus. Ik draai dit album nu alweer de hele dag, ik was even vergeten hoe goed hij bij zonnestralen past

avatar van Madjack71
Dit album begint heel prettig met They Can't Buy The Sunshine. Ook voor in oktober als het zonnetje nog even wil doorkomen.

aERodynamIC schreef: oude fans zullen in 2 kampen verdeeld raken: of ze balen dat dit geluid meer pop en zomers is i.p.v. herfstachtig en droevig.

Raak nog niet verdeeld met dit album. Ben aangehaakt bij Ether Song wat voor mij een pracht album is. Ik zelf heb daar een lichte voorkeur voor t.a.v deze. Het 1ste album lijkt me nog zeker de moeite waard. Hun vierde werd al weer wat poppiejer. M.i beheersen ze de moods van de verschillende seizoenen wel goed. Voor tijdens de winter zet ik Ether song op, zomer Jackinabox en bij lente Dark on Fire. Blijft nog over de herfst, ws. zal die eersteling daar goed bij passen

Ach who cares, opzetten die hap en geniet van mooi gemaakte liedjes met dito zang. Een rustpunt in het geweld van de dag en dromen over better things to come.
Toetoetoetoetoetoetoetooooeeeh

Vanwege hun concert a.s. zaterdag in Den Haag 'werk' ik mij nog eens door alle albums van Turin Brakes heen. Bijna 5 jaar na de releasedatum blijkt Jackinabox het hoogst scorende album van Turin Brakes hier op Musicmeter. Neigt de mens toch naar wat vrolijker zonniger muziek, zoals zij hierop laten horen.

Zeker op dit soort lentedagen met strakke blauwe luchten kan ik dat goed volgen. Er staan namelijk heel veel mooie liedjes op dit Jackinabox. Eigenlijk maar één niemandalletje: Forever. De rest klinkt mooi, goed, fraai en/of lekker.

Fishing For A dream, Above The Clouds, Jackinabox, wat een prachtig album. Net als Dark On Fire al in huis en gewoon "vergeten". Jammer dat de cd een beetje beschadigd is, maar dat gaan we oplossen. Ik ga me gewoon op al het andere werk van Turin Brakes storten. Vakantiegeld komt er toch aan. Wat een groep, wat een perfectie en wat een album. Geweldig!!!

Moet je ze ook eens live gaan zien Ad, dan klinken ze zelfs nog beter. Ze spelen hun songs dan heel gevarieerd en echt ijzersterk. Tenminste, zo was het kort geleden in Het Paard van Troje in Den Haag.

avatar van Rainmachine
De kracht van de Turin Brakes is natuurlijk de dubbele zang en de in opzet akoestische nummers. Wat de band echter bijzonder maakt is wat de band in zijn totaal doet. Dus met drums, bas en toetsen, dat drijft de nummers naar een hoger niveau en dat is ook wat het geheel bijzonder maakt. Haal je de begeleiding van de band weg dan wordt het wat karig en eentonig, iets wat ook het geval is met het solo album van zanger Olly Knights. Dit is wederom een prima album van de Brakes met een paar toffe nummers, halve punt omhoog want ik draai deze nog steeds met plezier.