Ancient Bards - Soulless Child (2011)

Italiƫ
Label: Limb

1. Struggle for Life (1:53)
  2. To the Master of Darkness (7:33)
  3. Gates of Noland (5:13)
  4. Broken Illusion (5:11)
  5. All That Is True (9:55)
  6. Valiant Ride (4:13)
  7. Dinanzi Al Flagello (1:29)
  8. Soulless Child (9:15)
  9. Through My Veins (7:19)
  10. Hope Dies Last (14:29)
avatar van jasper1991
Epische Italiaanse powermetal met alles erop en eraan. De drums klinken als een mitrailleur, veel barokthema's, positieve melodieën en een licht-cinematische sfeer.

De reden dat ik dit album eens wilde checken is dat Sara Squadrani hier de vocalen verzorgt en die doet mee op de nieuwe Ayreon. Wat ziet Arjen dan in haar vraag ik me dan af, maar nu weet ik het; een prachtstem heeft ze. Ze zingt niet in het sopraanregister zoals bij veel gothicmetal-acts, maar wel vrij hoog. Het geluid klinkt erg uniek en er zit een mooi soort frivoliteit in.
De muziek is wat aan de clichématige kant, maar de nummers zijn wel gevoelvol geschreven en de solo's klinken me ook vrij creatief en afwisselend. In combinatie met de sterke zang heb je gewoon een powermetalplaat van niveau te pakken. Wat ik wel vind is dat het album wat aan de lange kant is en dat de ballad All That is True vrij matig is.
Desalniettemin een aanrader en een nummer als To the Master of Darkness zit vrijwel perfect in elkaar. Het wordt ingeleid door een fraai symfonisch thema, het pre-refrein is erg catchy, in het refrein zit een heel gave uithaal, de solo springt van gitaar naar bas naar keyboards en aan het eind wordt het beginthema herhaald in combinatie met een jankende gitaar en als klap op de vuurpijl nog zo'n geweldige uithaal van Signora Squadrani.

avatar van The_CrY
Deze band is inderdaad niet mis. Heerlijk verzorgde power metal volgens het boekje met als kersen op de taart de geweldige zang van Sara Squadrani, die inderdaad niet op de opera-toer gaat, wat ik erg verfrissend vind, maar ook de inventieve bassolo's, die veel toevoegen aan het geluid van de Ancient Bards. Het album duurt lang, maar vliegt voorbij. Erg fijne ontdekking dit.

avatar van ProgMetal
Waardig opvolger van het debuut en weinig toe te voegen aan wat hier al boven staat.
Hoewel:

4* dus nooit “te lang” en de ballad, als Sara haar bereik kan etaleren is het bij mij al gauw goed

Het nummer : Through My Veins is het uithangbord van Ancient Bards geworden mede door de opname van Wacken
Ancient Bards - Through My Veins - Live at Wacken Open Air 2015 - YouTube