Big George Brock - Live at Seventy Five (2007)

geen stemmen

Blues
Label: Cat Head

1. Intro by Sonny Paine (0:35)
  2. Cut You Loose (4:56)
  3. M for Mississippi (5:05)
  4. Forty-Four Blues (5:15)
  5. All Night Long (6:35)
  6. Everything's Gonna Be Allright (6:34)
  7. No No Baby (4:24)
  8. Short Dress Woman (6:34)
  9. Bring the Blues Back Home (4:41)
  10. Call Me a Lover / Down South (5:45)
  11. Jody Got Your Gal and Gone (6:01)
Hendrik68
Als je van Clarksdale naar Oxford in Mississippi rijdt kun je op een gegeven moment links af naar Hernando waar de North Mississippi Allstars vandaan komen. Ga je rechtsaf dan kom je terecht in Grenada. Daar werd Big George Brock geboren op 16 mei 1932. Brock heeft een neef in de persoon van James Johnson die ook wel bekend is onder de naam Super Chikan en een zwager in de persoon van Big Jack Johnson, ook een zeer bekende naam in de bluesscene in Mississippi.

Al heel vroeg leerde Brock bluesharp spelen. Hij speelde in de zogeheten juke joints, op festivals, op straat en legde zodoende een stevig fundament voor een carrière als blues muzikant. Later vestigde hij zich in St. Louis. Brock speelde met vele grote blues coryfeeën als Jimmy Reed en Muddy Waters. Maar het liefste stelde hij zijn eigen band samen.

Dat de juiste mensen voor zijn band zoeken hem op het lijf geschreven is blijkt wel uit deze live registratie. De gitaarpartijen worden door Riley Coatie Sr ,die nog met Sonny Boy Williamson II en Elmore James samenspeelde, en Bill Abel voor hun rekening genomen. Bill Abel is een vrijwel onvermijdbare persoon als je de Delta- of Country Hill Blues volgt. Overal duikt zijn naam op. Abel speelde met mensen als Hubert Sumlin en Paul "Wine" Jones en heeft een fantastische plaat op zijn naam staan onder de titel One Man Band. Bassist Barry Bays werkte onder meer samen met T-Model Ford, ook zo'n "beest" uit de Kimbrough/Burnside wijk. Op drums een andere Riley Coatie, maar dan de junior variant. Wat een heerlijke drummer is me dat zeg. Werkelijk elke klap doet er toe zonder dat hij zich verliest in rare solo's.

Dit album werd dus opgenomen in de Seventy Five in Clarksdale waar hij nog altijd een graag gezien persoon is. Clarksdale mogen we wel de bakermat van de blues noemen. John Lee Hooker, Son House en nog een hele rits artiesten werden er geboren. Grootheden Muddy Waters en Robert Johnson woonden er tijdelijk. Clarksdale heeft ook een heus Delta Blues Museum. Kortom een uitgelezen plek om in de perfecte bluessfeer op te treden. Of het de plek is weet ik niet, ik heb wel meer mooie live registraties van de man op Youtube gezien en overal spat de energie van de man af, maar veel beter dan deze live registratie zul je het van Brock niet gaan krijgen. Kan ook haast niet, want dit is gewoon perfect. Perfecte bluesstem, lekkere harppartijen en een band om je vingers bij af te likken. Wat wil een Delta Blues liefhebber nog meer?