Skinto - Speeltijd Is Over (2011)

Hip-Hop / Electronic

5. Mofaya (3:55)
  6. Nuff Said (4:05)
avatar van MAS
MAS
Het is niet helemaal mijn ding maar wel een leuke EP. In tegenstelling tot veel anderen weet Skinto hiphop en grime wel goed te combineren.

avatar van Capo Regime
Skinto was één van de eerste Nederlandstalige rappers die grimmige dubstep- en drum-‘n-bass-beats gebruikte om over te rappen. Deze aparte combinatie en zijn energieke manier van optreden bezorgden hem de nodige aandacht. Daarnaast was zijn affiliatie met het populaire Zwart Licht ook goed voor zijn naamsbekendheid. Na twee positief ontvangen mixtapes, Vuurstarter (2008) en Roekeloos (2009), beloofde de rapper twee jaar geleden in diverse media met zijn debuutalbum te komen. Na wat vruchteloos geflirt met labels heeft Skinto er genoeg van en besloot hij een EP in eigen beheer uit te brengen. De titel Speeltijd Is Over moet aangeven dat de rapper aan een nieuwe fase in zijn carrière begint.

In een interview met Hiphopleeft beweerde Skinto dat het hem op Speeltijd Is Over allemaal gaat om de mensen te verrassen. Op deze EP is Skinto de enige die vocalen verzorgt, waardoor de producers meteen de enige gastartiesten zijn. De grootste verrassingen komen vooral van de kant van SirOJ en FS Green. Beiden staan bekend om hun pakkende en bombastische hiphopbeats, maar op deze EP verzorgt OJ een melodieuze dubstepsymphonie, terwijl FS Green een snoeiharde drum-‘n-bass-productie met een sample van klassieke muziek voortbrengt.

Huisproducer Craz-E staat ook een paar keer op de EP. De grimemaker is niet zozeer verrassend, maar lijkt wel beter te zijn dan op de voorgaande tapes. Vooral de drum-‘n-bass-beats die hij samen met DJ Promo heeft gemaakt wekken door de hardheid en snelheid een hoge dosis adrenaline op. De zorgvuldig geplaatste bridges en stemsamples verzachten de beats op de juiste plekken.

Skinto zelf verrast enigszins. Op zijn oude tapes leek hij zijn raps vooral te gebruiken als een manier om wat afwisseling aan de beats te geven en mensen op te hypen. Ook al moet de rapper het nog steeds hebben van zijn opzwepende flow, hij heeft ook nummers waarop hij de nadruk op de tekst legt. Serious en Mo Faya hebben een wat rustigere beat waardoor de woorden beter te verstaan zijn. Deze kalmte gebruikt hij om te praten over de onzekerheden en tegenslagen die hij heeft moeten trotseren om op dit punt in zijn carrière te belanden. Hij durft zelfs zo ver te gaan als: “Vond mezelf even dope, maar was mezelf niet//Het zelfvertrouwen was er niet, vond mezelf triest.”

Het heeft even geduurd, maar Skinto heeft eindelijk zijn eerste officiële wapenfeit uitgebracht. Er staan maar zes tracks op deze gratis EP, wat uitstekend is omdat er geen onnodige opvulling lijkt te zijn en alle nummers kwalitatief goed zijn. Vooral op productioneel niveau is Speeltijd Is Over een waar juweeltje. De hiphopproducers verbazen de luisteraar door zich op nieuwe artistieke gebieden te begeven, terwijl de gebruikelijke namen simpelweg goede grimey beats leveren. Daarnaast wordt er een prettig evenwicht gevonden tussen melodie en hardheid, en dit kan lastig zijn bij genres als dubstep en drum-‘n-bass. Skinto doet het door zijn soepele en rappe flow vooral goed als hypeman, wat wil zeggen dat er niet teveel van de inhoud moet worden verwacht en de vocalen vooral opzwepend zijn. Toch laat de rapper op sommige tracks doorschemeren dat hij langzamerhand meer in zijn muziek wil vertellen. Wat dit precies te betekenen heeft voor de volgende platen, is nog onduidelijk. Het is wel te hopen dat we daar minder lang op hoeven wachten dan op Speeltijd Is Over.

Bron: Hiphopleeft