Y & T - Unearthed Vol. 1 (2003)

Alternatieve titel: Demos and Unreleased Recordings From1974 Through 2003

Label: Meanstreak

1. Shout It Out (4:31)
  2. Wild If I Wanna (4:01)
  3. Standing in the Fire (4:19)
  4. In the Name of Love (4:00)
  5. Dirty Love (4:02)
  6. Play by Play (4:22)
  7. Short Arms (4:30)
  8. Fast Track (4:17)
  9. Love Gone Wrong (5:04)
  10. 16 Tons (4:14)
  11. I Make Believe (4:25)
  12. Hard Times (4:58)
  13. Driver (3:58)
  14. Give Me Rock (4:26)
  15. Shake Down (3:53)
  16. Trigger Happy (3:46)
  17. Rockazoid Rollaroid (4:17)
Guitars & Wings
Verbazingwekkend nog steeds hoeveel tracks op de plank zijn blijven liggen. Maar ook dat nog niemand heeft gereageerd hier. Dit is verplichte kost voor iedere Y&T fan.
Rockazoid is een vreemd nummertje uit de begindagen.

avatar van gigage
Ik heb deze unearthed releases vol 1 & 2 nooit begrepen. Als er staat dat het demo's zijn dan skip ik al snel door de "platenbak" op naar wat anders. Waarom niet bewaard en heropgenomen zoals een normale band dat zou doen? Met het materiaal is weinig mis en als je ziet hoeveel moeite een band als y&t moet doen om nu nog met nieuwe songs op de proppen te komen in een behoorlijk uitgekauwd genre maakt die beslissing misschien nog wel onbegrijpelijker. Dat geldt ook voor de solo albums van de moeilijk spelbare naam van de frontman overigens. Het andere nadeel is dat deze songs de huiskamers niet halen en er is ook geen promotie aan gegeven destijds. Toen lag de hele melodische hardrock scène op zijn gat maar heden ten dage worden veel oudgedienden toch weer op handen gedragen.
Afijn, de plaat dan. Veel potentie en een prima geluid, niks mis mee. Ik haal het er niet uit dat het demo's zijn. Met een beetje herbewerken had y&t zomaar 3 reguliere albums en een compilatie meer kunnen hebben. Nu is het meer voor de die hard fans only, Live zul je ze niet tegenkomen.
Aanrader derhalve voor de mensen die geen genoeg kunnen krijgen van de gitaarcapriolen van Meniketti & co.

avatar van gigage
Hard times is de powerballad versie van de opener van het album Ten

avatar van Geert van der Loo
Beschouw dit als een prima album van Y&T. Terecht dat deze in eerste instantie “demo’s and unreleased materiaal” alsnog op CD is uitgekomen. Ik luister er in ieder geval met veel plezier naar. Het begeleidende boekje waarin de bandleden per song een korte toelichting geven maken het nog leuker.