Wishbone Ash - Elegant Stealth (2011)

Label: Golden Core

1. Reason to Believe (4:23)
  2. Warm Tears (5:02)
  3. Man with No Name (4:18)
  4. Can't Go It Alone (5:39)

met Pat McManus

5. Give It Up (5:07)
  6. Searching for Satellites (6:02)
  7. Heavy Weather (6:40)
  8. Mud-slick (4:14)

met Don Airey

9. Big Issues (7:42)
  10. Migrant Worker (5:13)
  11. Invisible Thread (5:09)
  12. Reason to Believe [Remix] (5:29)
Ozric Spacefolk
De meest verse Wishbone Ash-studioplaat.

Hier een preview, en hij klinkt weer fijn: YouTube - Wishbone Ash - Elegant Stealth : New Album for 2011

Schijnbaar doet Don Airey (Rainbow) mee op de plaat.

De rest van de band is (al een tijdje, overigens):

Andy Powell (zang, gitaar), Bob Skeat (bas), Muddy Manninen (gitaar) en Joe Crabtree (drums).

Excellente line-up, die zichzelf al lang bewezen heeft.

Ozric Spacefolk
Weinig hoogdravend maar daardoor juist weer zo'n sympatieke en lekker wegluisterende plaat.

Er zijn wel veel invloeden aanwezig, uit de folk, blues en pop.

De melodieen blijven lekker hangen en er zijn veel lekkere solo's.
Je hoort wel dat de stem van Andy Powell er opachter gaat.

Voorlopige hoogtepunten: Can't Go It Alone (met viool) en Man with No Shame.

Big Issues is ook erg gaaf, het begint een beetje ouderwets met zo'n lekkere baslijn en verandert dan in een full-force bluesrock nummer.
Je hoort echt de oude tijden van Phoenix en Sometime World herleven.

Zeer geslaagde plaat.

avatar van vin13
Can't go it alone hebben ze tijdens hun tour begin 2011 gespeeld. De band is absoluut live de moeite waard en de laatste albums vloeien mooi samen met het oude werk. Muddy is niet een podiumbeest maar wel gedreven. Hoop ze snel wwer live te zien.

Ozric Spacefolk
Heb je geen recensie voor deze plaat, Vincent?

Of had je 'm nog niet gehoord. Ik vind hem erg goed.

vin13 schreef:

Januari komen ze weer. Yeeeeey!!
Ok, ik ben fan, maar niet bevooroordeeld.
Ik benader deze cd objectief. Moet wel zeggen, dat de cd even wat inwerktijd op me nodig had.
Nu ik wat vaker heb geluisterd, vind ik het een goed product. Zoveel details om naar te luisteren.
Reason to believe... poppy, maar wat een lekkere tune.
Can't... tsja, toen ik dat live in Glascow hoorde, was ik absoluut diep onder de indruk van het strakke spel. Poeh, zuinig zijn op deze band.

Het valt me op, dat Andy veel aandacht aan zijn stem heeft genschonken, waardoor het hier ben daar wat glad en te netjes qua zang is.

Maar a la, overall neemt de cd me mee terug in de tijd. Lekkerr hoor!

ik geniet ervan...

De laatste keer dat Andy met zijn mannen bij mij een gevoelige snaar raakte, was met "Bona Fide" Dit nieuwe album kan zich echter probleemloos meten met bijvoorbeeld "Argus" "There's the rub" of "New England". Wishbone Ash is weer op niveau en hoe!
Folkrock, bluesrock, een ballad, het kan niet op. Heerlijke plaat. Mijn absolute favoriet is "Can't go it alone". "Big Issues" is de nieuwe "FUBB" en het Fleetwood Mac-achtige "Give it up" heeft wat mij betreft hitpotenties. "Searching for satellites" zal binnenkort wel opduiken bij begrafenissen. De hidden track is waarschijnlijk alleen maar bedoeld om weer te starten met het eerste nummer.
De zang van Andy wordt hier en daar geholpen door koortjes. Zijn (beperkte) stem heeft naar mijn idee nog nooit beter geklonken dan op deze plaat.
Hopelijk houdt de band dit niveau vast.

avatar van Broem
Poeh dat is wel een erg hoge, gemiddelde, score. Heb het album de afgelopen tijd meerdere malen beluisterd. Ik kom er niet doorheen. Saai, futloos en teksten die nog cliché matiger zijn dan de gemiddelde campagne van een politieke partij tijdens de verkiezingen. Jammer. Dit is geen vlees of vis. 3 voor de moeite en de mooie albums uit het verleden.

Broem schreef:

De gemiddelde score wordt alleen nog maar hoger, want ik maak van mijn 4* een 4,5* en wie weet wordt het een 5* want dit is echt zo een ontzettend waanzinnig mooie plaat.

avatar van Jany
Werkelijk zeer sterke cd van deze formatie van Wishbone Ash. Misschien niet echt vergelijkbaar met de groep van weleer, maar desalniettemin een zeer gewaardeerd album! Een 4,5 tot spijt wie het benijdt.

Mssr Renard
Erg aangenam en verrassend sterk album. Opgenomen in de bezetting Powell/Skeat/Manninen/Crabtree, een bezetting die nog best een tijd stabiel was.

Ik vind het ook een sterke line-up waar de band, ook op compositorisch vlak, aangszien de band zich ook weer waagt aan meer progressieve structuren.

Ik heb deze op lp, uit een 4-lp boxset met 3 liveplaten in ingekorte vorm (Live in Geneva, Live in Hamburg en Live in London). Een leuke box met een veel te groot XL tshirt wat ik natuurlijk niet pas.

Een ruime voldoende aldus boor deze ijzersterke plaat.