Das Synthetische Mischgewebe - Inventaire & Contradictions (2004)

Alternatieve titel: Retrospective 1982-1988

1 stem

Duitsland
Electronic
Label: Vinyl-on-demand

1. Überlebensformen IV (17:34)
  2. Harvest of Magnetism III (12:20)
  3. Works Pt. 2 (6:40)
  4. Loop of Existence (11:00)
  5. Ode an Conrad Elektronik (4:02)
  6. Bacchus Pt. 2 (8:00)
avatar van niels94
Mijn bespreking uit het Niels Tip-Topic. Deze werd me getipt door tangmaster:

De twee tips hiervoor, van ArthurDZ en bennerd, waren voor mij erg gemakkelijk te doorgronden en waarderen, beide albums pasten redelijk tot precies in mijn straatje en waren verder nergens ‘moeilijk’. Tangmaster lijkt dat in één klap te willen neutraliseren met zijn tip.

“Een staaltje vreemdsoortige electronica” noemt hij het zelf. Nuja, dat dekt de lading inderdaad redelijk, want vreemdsoortige electronica is het. Het gaat om zeer minimalistische, zichzelf continu repeterende ‘geluiden’, meer eigenlijk niet. Af en toe doet het me wat aan een softe variant van noise denken en ook weleens aan een erg langzame vorm van industrial, maar meestal is het moeilijk te plaatsen wat het nu precies is. Het morrelt, ratelt, klappert, bonkt, schuurt en wat al niet meer in een ononderbroken tempo (want structuur zit er zeer duidelijk in!). Het doet sterk denken aan een soort machine, al hoor je ook af en toe duidelijke electronics: het nummer Work Pt. 2 heeft zelfs een heuse beat en is wat minder slepend. Af en toe zit er echter een lichte variatie in, maar dat zit hem dan in ‘nieuwe’ geluiden want de basis blijft gedurende het hele nummer steeds hetzelfde.

Tot zover wat het is, wat vínd ik er nu eigenlijk van? Ook dat vind ik lastig uit te leggen. Je moet ervoor in de stemming zijn, maar als je dat bent kan ik hier best van genieten. Door de herhaling heeft het iets hypnotiserends. Wat ik er verder precies ‘genietbaar’ aan vind kan ik eigenlijk niet zo goed zeggen, net als met noise. Misschien is het toch de duistere sfeer en de ‘trance’ die het toch wel enigszins oproept. Verder is het door de (soort van) afwisseling binnen de nummers ook redelijk vol te houden, maar het duurt mij met zijn kleine 60 minuten toch wel erg lang, ik heb dit soort muziek liever wat korter. Hierdoor krijgt het geen hoog punt, maar zeker ook geen onvoldoende. 3*