Canned Heat - Live at Topanga Corral (1970)

Alternatieve titel: Kaleidoscope

Blues
Label: Wand

1. Bullfrog Blues (7:24)
  2. Sweet Sixteen (10:58)
  3. I'd Rather Be the Devil (5:14)
  4. Dust My Broom (5:49)
  5. Wish You Would (8:02)
  6. When Things Go Wrong (9:11)
The Amerikaanse bluesrockband Canned Heat was op zijn allerbest live. Zo werd hun Going up the country de officieuze soundtrack van Woodstock, waar zij veel indruk maakten. Op dit Amerikaanse concert uit 1970 treedt de band nog op in de complete originele samenstelling, dus met Alan Wilson en Bob - the Bear - Hite. Mooi is de afwisseling in het tempo van het concert. Hier laat de band horen niet alleen thuis te zijn in the boogie, maar ook de slow blues onder de knie te hebben. Op de LP staat vermeldt: 'This album contains 46:37 of original boogie music!'

Opvallend is dat later bleek dat dit concert ergens anders plaats vond, namelijk in the Kaleidoscope in Hollywood, Californië. Hoe dan ook wordt er uitstekend gespeeld door Canned Heat en levert het een intens bluesrock concert op. Het opent gelijk sterk met Bullfrog Blues, het langzamer Sweet Sixteen is echter geweldig. Wat een fantastische gitaarsolo's worden hier gespeeld. Elk nummer is raak, maar afsluiter When Things Go Wrong is echt supergoed. Zeer de moeite waard dit Canned Heat concert, voor elke (blues-)rock liefhebber.

Mssr Renard
Ik heb deze liveplaat op lp met de titel 'Greatest Hits', een reissue in Europa (Nederland, Duitsland, Frankrijk), uitgegeven door Music Distributor in Roermond, zonder uitgavejaar.

Met een wat povere verpakking zonder credits en een korte introductie in het Engels en Nederlands, biedt mijn exemplaar wel een goed geluid.

Wat collega west al terecht opmerkt is dat de oorsponkelijke titel van deze liveplaat inmiddels niet meer juist is. Het concert is volgens drummer Fito de la Parra in het boek 'Living the Blues' uit 2000 opgenomen in de Kaleidoscope in Hollywood, California. Schijnbaar moest het label waar de band onder contract stond (Liberty), misleid worden, waardoor een vroegere datum (van voor het contract, dus 1966/67) door producer Skip Taylor werd verzonnen, en kwam de plaat uit op het meer op gerichte label Wand.

Mede daarom werd deze plaat ook vaak heruitgegeven op kleine andere labels met uiteenlopende titels ('Best of Canned Heat', 'Bullfrog Blues', 'Captured Live', en in 2000 uiteindelijk als 'Live At The Kaleidoscope 1969' op cd') en ook uiteenlopende hoezen.

Altijd interessant om een historisch document te hebben waarbij het publiek al meer dan 30 jaar lang om de tuin is geleid.