X-Panda - Flight of Fancy (2011)

Estland
Uitgebracht in eigen beheer

1. Intro (0:49)
  2. Black (11:00)
  3. Dickybirds (7:01)
  4. Flight of Fancy (7:04)
  5. Siren (4:22)
  6. Journey of a Dream (11:06)
  7. Keyboard Solo (3:23)
  8. Rhythm Department (6:01)
  9. Calm Waters (4:17)
  10. Crystal Gazing (8:16)
  11. Revelation (6:24)
avatar van Ayreonfreak
Goede plaat, hoewel wel veel instrumentaal is. De tijd zal het leren of dit verder tot ontwikkeling komt...

avatar van The_CrY
Heerlijk plaatje moderne prog uit Estland. Inderdaad veel instrumentaal, maar daar hou ik wel van, zeker omdat de instrumentale delen ook echt heel goed zijn. In september staan deze heren in De Pul in Uden, met dank aan ProgMotion.

Mijn enige bezwaar is dat de plaat echt best wel lang duurt. Zo lang de aandacht houden bij een album die veel aandacht vereist is vermoeiend. Maar dat doet niks af aan de kwaliteit, want die is gewoon goed.

Jav-
Met 'Flight of Fancy' kent X-Panda, een jonge progressieve rockband uit Estland, wat mij betreft een van de beste debuten ooit. En ja, ik weet wat ik me daarmee op de hals haal. Deze band is tot stand gekomen toen een tweetal studenten aan de 'Tartu Eller Music School', een soort muziekacademie in Estland, de opdracht kreeg een nummer te schrijven voor een wedstrijd. Deze jongens, zelf gitarist en drummer, kwamen in hun zoektocht naar een bassist en een toetsenist uit op medestudenten die dezelfde muzieksmaak bleken te hebben. Beïnvloed door onder andere Planet X, Dream Theater en Gavin Harrison, schreven ze het nummer 'Dickybirds', waarmee ze later de wedstrijd zouden winnen. Dit hele proces verliep zó soepel dat ze besloten dit een vervolg te geven en een studioalbum te schrijven. En die mag er zijn! Met een prachtige mix van moderne prog rock, symfonische stukken, metal-elementen en een vleugje humor maakt deze band een geweldige entree. Het is lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een debuutalbum. De ingewikkelde maar tegelijkertijd natuurlijke composities, het gevoelige gitaarspel, de frisse keyboards, het technisch uitstekende drumwerk... En wat te denken van de productie! Luisterend naar dit album is het moeilijk te geloven dat dit een beginnende band is, want het klinkt allemaal bijzonder volwassen. Technisch, maar niet gekunsteld, en vooral vol met goede ideeën. Veel is inderdaad instrumentaal, maar wat mij betreft is dat een goede keuze gebleken. Niet omdat de zanger een slechte stem heeft - het tegenovergestelde is waar - maar gewoon omdat er geen noodzaak toe is. Het album staat als een huis en vliegt voorbij. Want de speelduur lijkt weliswaar lang, maar voor je het weet is het alweer afgelopen. Een aanrader voor iedereen die van een sterk staaltje prog rock houdt!