Tja.... Direct maar even verder uitgewerkt..
Het eerste (aardse *) project van Robin Armstrong opent sterk met 'Sins Of The Father'. Erg jammer dat het nummer nogal schel en vlak uit de hoek komt. Dit geluid stoort me vaker op dit album. Het luistert op momenten weg als een demoversie. Je hoort - in tegenstelling tot zijn latere werk - dat het album op een goedkope manier tot stand is gekomen. Tenminste, zo komt het op me over. Ook heeft hij z'n zangstem nog niet onder controle. Over het algemeen erg onstabiel en bij het nummer 'A Day On The Moon' zelfs ronduit slecht. Het mag best krassig en ruw zijn, maar liever niet vals -brrrr-. En toch, op momenten, heeft z'n stem en intonatie ook wat weg van Roger Waters. Muzikaal zit het allemaal al meteen goed in elkaar op dit debuut... Wellicht ooit; een remake!?
* Waarom schrijf ik specifiek over een 'aards project'. Ik heb de totale discografie van Armstrong nog niet heel erg vaak beluisterd. Simpelweg omdat ik pas bekend ben met deze artiest. Al z'n werken heb ik ten minste 2x beluisterd. Het geluid én het gekozen concept van dit debuut; 'End of Ecclesia' komt in mijn beleving het dichts in de buurt van z'n meest recente werk, namelijk; 'The Hay-Man Dreams'. De tussenliggende albums kennen meer ruimtelijke,- en wetenschappelijke verhaallijnen. Wat deze tussenliggende albums ook een moderner geluid geeft dan dit debuut en 'de dromen van de vogelverschrikker'. Dat is tenminste op dit moment mijn beleving bij de albums. Ergens las ik dat Robin Armstrong te kampen heeft (gehad?) met gezondheidsproblemen die op langere termijn zijn fijne motoriek zouden kunnen aantasten. Nu is de productiviteit van Armstrong groot, maar laten we hopen dat het verhaal achter de 'The Hay-Man Dreams' niet al te autobiografisch is en dat de muzikale cirkel van 'Cosmograaf Armstrong' niet nu al rond is.
Ondanks dat dit album; 'End of Ecclesia' niet mijn favoriete album is, is het nog steeds wel heel erg de moeite waard. Door
Alicia beschreven
spoiler San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) van Scott McKenzie is niet al te moeilijk te ontdekken, maar is ook niet goedkoop gebruikt. De naderende - tuutúúúút - stoomtrein staat me slechts vaag bij. Die ga ik sowieso nog opsporen! Deze toegevoegde samples maakt de muziek van Cosmograaf meer levendig en versterkt het onderliggende verhaal.
Eindconclusie; al met al een zeer fraai eerste werkstuk van Armstrong, maar zeker nog niet bovenaards!