Die Toten Hosen - All die Ganzen Jahre: Ihre Besten Lieder (2011)

Duitsland
Punk / Rock
Label: JKP

1. Auswärtsspiel (2:35)
  2. Alles Was War (3:11)
  3. Wünsch Dir Was (4:16)
  4. Hier Kommt Alex (3:54)
  5. Steh Auf, Wenn du Am Boden Bist (3:52)
  6. Paradies (3:57)
  7. Alles aus Liebe (4:33)
  8. Bonnie & Clyde (3:31)
  9. Opel-Gang (1:39)
  10. Sascha...Ein Aufrechter Deutscher (2:35)
  11. Strom (2:49)
  12. Alles Wird Vorübergehen (3:10)
  13. Wort Zum Sonntag (4:19)
  14. All die Ganzen Jahre (3:18)
  15. Ertrinken (4:13)
  16. Freunde (4:04)
  17. Nur zu Besuch (4:30)
  18. Pushed Again (3:50)
  19. Bayern (4:19)
  20. Zehn Kleine Jägermeister (4:20)
  21. Schönen Gruß, Auf Wiederseh'n (3:35)
  22. Eisgekühlter Bommerlunder (2:56)
avatar van RonaldjK
Toen ik in 2017 single Wannsee van Die Toten Hosen ontdekte, schafte ik album Laune der Natur aan mét dit All die Ganzen Jahre: Ihre Besten Lieder, om zo hun muziek van voordien te ontdekken. Die laatste viel toen wat tegen.

De voorbije dagen heb ik het album zowel op de gewone volgorde afgespeeld als op chronologische, dus van 1983 naar 2011. Op die laatste manier hoopte ik hun ontwikkeling te volgen. Voor zover ik kan nagaan, heeft de punkgroep na debuut Opel-Gang (track 9), waar muziek in het voetspoor van de eerste Britse punklichting klinkt, het geluid al snel verbreed. Al weet ik dat niet zeker: op deze compilatie zijn niet alle albums vertegenwoordigd en van andere klinken juist meer tracks.
Wat er dan als favorieten komt bovendrijven: track 1 Auswärtsspiel, 3 Wünsch dir was met een verrassende hoop-op-een-betere-wereld-tekst, 4 Hier kommt Alex, mede dankzij de feelgoodtekst 5 Steh Auf, Wenn du Am Boden Bist, het steviger 8 Bonnie & Clyde, het felle 11 Strom, het kalmere 16 Freunde en het Engelstalige 18 Pushed Again. Acht van de tweeëntwintig tracks, een magere score.

Vanaf track 19 klinken grappig bedoelde nummers, maar ik kan kan niks met die meligheid. Daarbij blijken Die Toten Hosen getuige Bayern tegen die voetbalclub, al is onduidelijk waarom.
In het boekje veel foto's van door de jaren heen, met op de achterzijde in trefwoorden de historie van de groep. Daarvan leer ik dat de Düsseldorfers ook in de DDR optraden. Illegaal uiteraard, want de communistische overheid had het niet op kapitalistische herriepunk. Toch leuk, zo'n stukje geschiedenis.