Etta James - The Dreamer (2011)

Blues / Soul
Label: Verve

1. Groove Me (4:38)
  2. Champagne & Wine (3:57)
  3. Dreamer (4:57)
  4. Welcome to the Jungle (3:00)
  5. Misty Blue (4:58)
  6. Boondocks (4:10)
  7. Cigarettes & Coffee (6:21)
  8. In the Evening (4:46)
  9. Too Tired (2:31)
  10. That's the Chance You Take (3:47)
  11. Let Me Down Easy (7:04)
avatar van Angelo
Exact 50 jaar na At Last verschijnt er “at last”, ditmaal in een tegenovergestelde betekenis, het album The Dreamer. Tijdens (de aankondiging van) deze release werd bekend dat dit het laatste album van Etta James zal zijn, alvorens ze zich definitief zal terugtrekken uit de showbusiness in verband met haar steeds verder achteruitgaande gezondheid. Haar bijna 60-jaar durende carrière kende de nodige ups, maar bovenal vele downs met als grootste dieptepunten wellicht de steeds terugkerende zware drugs-verslavingen. Het is - zonder te overdrijven - sowieso een wonder dat ze nog leeft na haar roekeloze en turbulente levensstijl. Met The Dreamer eindigt ze haar carrière met hetgeen waar ze altijd bekend om heeft gestaan, namelijk: rhythm and blues, soul, rock en country! Beter dan dat kan het niet, dacht ik zo.

The Dreamer bevat covers die, aldus Etta James zelf, weergeven dat ieder nummer staat voor blues en ze behoren allen dan ook al jaren tot haar eigen favorieten. Naast (ferme) klassiekers als Misty Blue en Groove Me treffen we ook een aantal verassingen aan, met als meest opvallende cover de Welcome to the Jungle van Guns N’ Roses. Maar laat dat je niet afschrikken, ik weet zeker dat zelfs de oude rockers onder ons niet onder stoelen of banken kunnen steken dat het liedje met respect wordt behandeld. Het is niet iedereen weggelegd: je carrière beginnen met klasse en je carrière beëindigen met klasse. Aan de hand van The Dreamer zou je niet vermoeden dat hiermee de koek op is, de nu 73-jarige dame had nog minstens een jaartje of 60 haar carrière kunnen voortzetten aan de hand van d'r vocale kwaliteiten.

Etta James is een legende.

avatar van EttaJamesBrown
Alleen al om Welcome to the Jungle zou je hier eens naar moeten luisteren. Doe het voor mij.

avatar van Zwaagje
EttaJamesBrown schreef:

Ik ben druk aan een ontdekkingstocht bezig. Al een paar oudere albums beluisterd en dan nu haar laatste. Haar stem is wel wat octaafjes lager, maar het rauwe randje zit er nog op en de klasse druipt er nog steeds van af.

avatar van EttaJamesBrown
Zwaagje schreef: