Proto X, daadwerkelijk genaamd Jurjen Stals, bracht in 2005 z'n laatste EP
Hectic uit, Op Neophyte Records. Daarna is het lange tijd stil geweest rondom dit project. Hij bracht ondertussen niets uit, maar hij heeft ook niet stilgezeten, want hij heeft behoorlijk wat geoefend met produceren. Hij had een handvol nummers gemaakt en zocht een label om ze op te kunnen uit te brengen. Dat label is Rotterdam Records geworden. Een zes-tracker nog wel.
More Than Life is de titeltrack. Prima track als je het mij vraagt. Kicks klinken goed en de sound verschilt redelijk veel met de meeste mainstream. Echt een eigen stijl zullen we maar zeggen. Vooral de melodie is goed geproduceerd. Geen overdreven vrolijke huppelcore-track, maar toch veel melodie die heel wat sfeer met zich meebrengt.
Without Me is een redelijk duistere mainstreamtrack. Vrij traag, wat je ook niet vaak meer hoort en een goede opbouw. In de break een toffe melodie maar daarna een vervelend hoog riedeltje waarna het nummer los gaat. Wel een goede synth, maar ik vond die andere melodie echt stukken beter. Maar gelukkig komt die melodie toch nog terug, even later. De outro is ook netjes gedaan met die afwisselende kicks.
Fear en
Run on Fragment zijn weer in hetzelfde straatje als
More Than Life. Opzwepende melodietjes maar over het algemeen toch niet zo goed als de titeltrack. Gewoon leuke opvullers.
The Shade of Your Mind is wel het benoemen waard. Heerlijk nummertje! Ook vrij gedurfd en ik denk dat het nummer niet bij iedereen in het goede keelgat gaat. Om te beginnen is er een sample van
Have You Ever Been Mellow in gepropt, totaal onverwachts ook. Ook veel tempowisselingen en ik denk dat Jurjen echt even zin had om al z'n kunnen te vertonen in deze track. Ook zit er een goede drive in, zijn de verschillende kicks fijn om aan te horen en is de mysterieuze melodie ook erg goed geproduceerd. Mijn favoriet van deze plaat.
Another Loser is de terechte afluister van de EP. Een stevig stampertje is hoe je dit nummer het beste kan bestempelen. Mensen die het eerdere werk van Proto X kennen, zal het al zijn opgevallen dat de titel veel wegheeft van zijn
Loser uit 2005. Het lijkt nog het meest op een refix, want dezelfde opbouw en dezelfde samples. Wel weer lekker energiek. Kick is weer goed en de melodie (die wel volledig nieuw is overigens) past er goed bij. Echt een nummer bedoeld voor het einde van een set.
Dikke 3.5! En ik sta te wachten op de volgende plaat.