White Hills - Frying on This Rock (2012)

Label: Thrill Jockey

1. Pads of Light (4:13)
  2. Robot Stomp (11:48)
  3. You Dream You See (5:43)
  4. Song of Everything (8:40)
  5. I Write a Thousand Letters (Pulp on Bone) (13:59)
  6. Frying on This Rock * (5:00)
  7. You Dream You See * (4:48)
avatar van robbizzel
zijn goed op dreef zo, erg benieuwd wederom!!

avatar van Yann
Straks deze nieuwe van White Hills maar eens voor het eerst luisteren, in anticipatie van het optreden in Ekko op 25 maart waar ik bij zal zijn. Ik hoop op net zo'n sterk plaatje als H-p1 van vorig jaar!

avatar van Yann
Lekkere plaat hoor! Te beluisteren nu op de 3voor12 luisterpaal.

De bekende sound van White Hills: lekker vuige spacerock met electronica en van die heerlijke repetitieve, hoge bass riffs.
Frying on this Rock heeft een aantal heerlijke tracks. Het begint al met 'Pads of Light': een lekkere heavy psych rock track, redelijk rechttoe rechtaan, maar met geslaagde gitaarsolos en één lyric die het nummer lang herhaald wordt. Buitengewoon catchy. 'Song of Everything' is ook erg lekker: fijn zware, duistere rock die na 3,5 minuten overgaat naar psychedelische gitaarrifjes en trippy vocalen die zingen over het universum dat een lied zingt over alles - "a song of everything" - waarvoor je je geest en hart moet openstellen. Afsluiter 'I Write a Thousand Letters (Pulp on Bone)' is misschien wel mijn favoriet van het album: 14 minuten die zo voorbij zijn. Na ongeveer twaalf minuten is er pas de take-off in het nummer; de twaalf minuten daarvoor zijn repetitief, maar ze weten exact de juiste groove te pakken, waardoor het allesbehalve gaat vervelen. Ik hoop dat ze deze ook gaan spelen in Ekko, want dat gaat genieten worden dan!
Toch vind ik 'm vooralsnog wel net iets minder dan H-p1, vanwege met name 'Robot Stomp'. Deze duurt bijna even lang als de afsluiter, maar mist dezelfde genietbare groove die 'I Write...' wel heeft. Hij gaat echt een beetje vervelen en dan is het toch wel ineens een heel lange track, die relatief ook nog eens veel tijd inneemt op het album.
Maar toch weer een zeer genietbaar plaatje van White Hills en ik kijk zeker uit naar de live show!