RanestRane - Shining (2011)

Italië
Uitgebracht in eigen beheer

1. Viaggio (2:46)
  2. Il Colloquio (7:14)
  3. La Neve Coprir? Tutte le Piane Aride (1:55)
  4. L'Overlook (2:50)
  5. Mr. Halloran (7:50)
  6. Colazione (2:11)
  7. Il Labirinto (7:43)
  8. Qualcosa in Questo Posto Cambier? (4:04)
  9. Danny e Jake (4:31)
  10. Incubo (5:13)
  11. Cambiamento Definitivo (6:34)
  12. "237" (5:52)
  13. La Neve Copre Ormai Tutte le Piane Aride (5:43)
  14. La Festa dell ‘Overlook (8:57)
  15. Il Tempo? Labile (4:41)
  16. Il Mattino Ha L'oro in Bocca (5:08)
  17. "Fammi Uscire" (4:49)
  18. L'Intervento di Grady (3:53)
  19. Redrum (6:53)
  20. Ora Nessun Nemico Passer? (5:05)
  21. In Fuga Nel Labirinto (3:10)
  22. Vittima di Se Stesso (4:40)
  23. Oltre Tutto (6:30)
avatar van Svendra
Muzikale vertolking van Stanley Kubrick's film The Shining uit 1980, inclusief dialogen en enge geluiden.

Voor wie geen Italiaans spreekt is dit een lange zit, want het album duurt ongeveer net zo lang als de film zelf. Maar de muziek heeft niveau. De sfeervolle nummers in neoprogressieve (soms Floydiaanse) stijl vormen duidelijk één geheel.

avatar van Brunniepoo
Ik kan me niet echt herinneren of ik die film wel eens gezien heb maar het idee dat deze muziek het verloop van een film volgt, voegt voor mij in ieder geval niets toe. Sterker nog, die geluidsfragmenten vind ik zelfs enigszins storend.

Muzikaal is dit een uitstekend werkje, maar zoals Svendra al schrijft: erg lang. Te lang ook wat mij betreft. Mij hadden ze enthousiaster gekregen met de helft van de nummers en zonder de verbindende geluidsfragmenten, maar voor iemand die weg is van de Italiaanse nasynchronisatie van The Shining zal dit ongetwijfeld verplichte kost zijn.

Als geheel vind ik dit album overigens iets minder dan zijn voorganger, al zijn ze verder behoorlijk vergelijkbaar. En sowieso allebei te lang.

avatar van vigil
Ja de plaat duurt lang maar het heeft wel alle Ranestrane ingrediënten in zich waar de latere platen redelijk wat succes mee hadden dus ik denk toch een redelijke no-brainer voor die liefhebbers van die albums.

Hoogtepunt voor mij is Redrun van cd2 welke tijdens het intro wel erg veel weg heeft van het intro van Dance on a Vulcano van ons aller Genesis. Het nummer is grotendeels instrumenteel maar de gezongen gedeeltes aan het eind van het nummer gaan door merg en been. Sowieso vind ik het 2de gedeelte van de 2de cd het beste. Of te wel het is even wachten maar dan krijg je ook wat

Verder erger ik me eigenlijk helemaal niet zo aan die geluidsfragmenten. Ik vind dat er goed bijpassen.