Radio Saigon Volume 2 (1991)

Label: Arcade

1. Joe Cocker - With a Little Help from My Friends (5:04)
  2. Procol Harum - A Whiter Shade of Pale (3:58)
  3. Santana - Jingo (4:15)
  4. Sly & the Family Stone - Dance to the Music (2:59)
  5. Rod Stewart - A Little Misunderstood (3:25)
  6. The Five Americans - Western Union (2:35)
  7. Vanilla Fudge - You Keep Me Hangin' On (7:18)
  8. Matthews Southern Comfort - Woodstock (4:26)
  9. Booker T. & The MG's - Time Is Tight (4:56)
  10. Gun - Race with the Devil (3:35)
  11. Creedence Clearwater Revival - Long as I Can See the Light (3:30)
  12. Iron Butterfly - In a Gadda da Vida (10:56)
  13. Melanie - Lay Down (3:43)
avatar van Funky Bookie
Stuk minder dan de voorganger, maar wel met een heerlijke Sly.

avatar van gaucho
Benieuwd of deze versie van In-a-gadda-da-vida een geslaagde edit is van de albumversie. Het is duidelijk niet de single van drie minuten, maar ook niet de volledige plaatkant van 17 minuten. Zou mooi zijn als ze de drumsolo eruit geknipt hebben, want dat zou het nummer wat geschikter maken voor 'repeated listening'. Maar Arcade een beetje kennende vermoed ik dat ze de albumversie gewoon na 10 minuten hebben weggedraaid. En dat zou jammer zijn, want die drumsolo begint al na een minuut of zes...

Dit is natuurlijk zo'n verzamelaar waarmee Arcade handig inspeelde op het succes van de CD-reeks Tour of Duty, waarvan de oorspronkelijke zes delen als een malle verkochten. Terecht ook, want die waren heel goed qua samenstelling. Deze Radio Saigon is kwalitatief heel wat minder, al staan er nog steeds wel een paar pareltjes op. De eerste vier nummers natuurlijk, ook al kom je die op talloze verzamelaars tegen.

Wat voor mij de aanschaf waard zou maken als ik 'm in de kringloop zou tegenkomen, is de onherkenbare versie van de Supremes (en later Kim Wilde)-hit You keep me hangin' on. Deze versie van Vanilla Fudge bouwt dit vlotte popsoulnummer helemaal uit tot een epische psychedelische rocksong. Deze versie stond model voor de prachtige uitvoering die Rod Stewart er jaren later van zou maken op zijn nalbum Foot loose and fancy free. Ik vermoed dat hij erop gewezen werd door Carmine Appice, de drummer van zijn toenmalige band. Die was ten tijde van de oorspronkelijke opname ook de drummer van Vanilla Fudge.