Vaughan Mason & Crew - Bounce, Rock, Skate, Roll (1980)

Funk / Soul
Label: Brunswick

1. Roller Skate (8:54)
  2. Cravin' Your Body (5:20)
  3. Thinking About You Baby (6:16)
  4. We're Gonna Funk You Up (7:49)
  5. Bounce, Rock, Skate, Roll I (3:40)
  6. Bounce, Rock, Skate, Roll II (5:14)
avatar van rudiger
deze disco knaller draaiden ze helemaal dol bij disco hollywood in eindhoven
bounce , rock , skate, roll . dat was de dance plaat

sq
Och dus ik had hier nog helemaal niets neergezet? Wel, dit is naar mijn menig de absolute top in funk-disco. Zeer geschikt voor bij de in die tijd kortstondig populaire rollerdisco, waarschijnlijk vanwege het lage tempo. Heerlijke plaat, onbegrijpelijk onbekend gebleven, al zullen oldschool(-rap) liefhebbers onbewust de beat in het titelnummer wel eens gehoord hebben; echt zo´n basistrack waar je jaren naar op zoek kan zijn. De meeste popjournalisten kennen dit niet ook niet meer, want dit komt inderdaad uit de disco-traditie en die werd destijds helemaal niet serieus genomen als zijnde muziek.

Het geweldige openingsnummer is momenteel weer gemakkelijk te vinden op Youtube. Natuurlijk geen officiele clip en daarom staat er ook geen linkje bij t album.

Daft Punk poetste op hun HomeWork in 1997 de basisbeat van ´Bounce, Rock, Skate, Roll, pt 2´ weer even op in het korte nummer WDPK 83.7fm.

avatar van lebowski
Deze plaat zat wel ergens latent in mijn achterhoofd merkte ik bij beluisteren. Een aantal bekende tracks toch, vaak inderdaad te langzaam voor de gewone dansvloer, maar met rolschaatsen ideaal. Ik hoor het grootse niet, met name Thinking About You Baby is wel erg doorsnee. Het venijn zit gelukkig in de staart en de laatste drie tracks gaan erin als koek. Hoewel de basloop zoals zo vaak in die tijd natuurlijk volstrekt gejat is van Chic. We're Gonna Funk You Up is wat mij betreft het prijsnummer. 3,5 *

sq
De gelijkenis van de basloop met Chic was indertijd voor mij ook een minpunt, maar daar ben ik geleidelijk aan toch overheen gestapt. Dat kwam pas een tijd nádat ik het album had gekocht want dat was vooral vanwege Roller Skate en We're Gonna Funk You Up die ik beide kende van de radio (Soulshow uiteraard). Nu terugkijkend vind ik het titelnummer, met zijn minimalistische invulling (bij part 2 helemaal!) en tomeloze relax, toch wel een baanbrekende plaat.

avatar van zinulzki
Lekkere, funky dansmuziek die niet meer pretendeert te zijn dan het is, soms verlangt een mens niet meer. Enig minpuntje is die vreselijke ballad.

avatar van kareltjemusic
Lp is alleen op het Amerikaanse Brunswick verschenen, er waren nog even plannen in 1980 om het ook in Nederland uit te brengen op het roemruchtige Ramshorn label, maar dit is om duistere redenen op het laatste moment gecanceld.
Dat er wel plannen waren bewijst de single van bounce rock skate en roll, om de achterkant van de singlehoes prijkt dat er wel een album is, in de praktijk dus niet zo.

In de lokale disco was deze track het lievelingetje van de DJ, en daardoor kwam hij regelmatig voorbij.
In hollywood Eindhoven klonk ie ook er mooi, maar ja daar stonden basspeakers, waar je niet overheen kon kijken zo hoog.

avatar van Reijersen
Dit gaat 'm toch niet helemaal worden voor mij. Heb het album nu 4 keer geluisterd en elke keer ging het als volgt:
- Aanzetten
- Aandachtig luisteren
- Minder aandachtig luisteren
- Cd'tje is afgelopen en ik merk het niet eens.

Het weet dus te weinig mijn aandacht echt vast te houden.

Zo ging het bij mij ook ongeveer. Alleen maar twee i.p.v. vier keer en ik weet niet of ik het nog een derde keer ga proberen.

Reijersen schreef:
- Aanzetten
- Aandachtig luisteren
- Minder aandachtig luisteren
- Cd'tje is afgelopen en ik merk het niet eens.

Het weet dus te weinig mijn aandacht echt vast te houden.

Is dit album ook op CD verschenen.?
Heb je daar mee gegevens van, label en bestelnummer?

avatar van kemm
Het zou me niet verbazen mochten een aantal van deze tracks vandaag opnieuw worden gedraaid op bepaalde feestjes. Na de 60's en 70's Soul/Funk revival, lijkt nu ook die uit de jaren 80's weer een nieuw publiek te hebben gevonden. Geen geschikter moment dus voor dit Soulalbum van de Week. En als Bounce, Rock, Skate, Roll enige indicatie geeft, is dit decennium misschien toch al te lang te stiefmoederlijk behandeld geweest. Dit album brengt simpelweg fantastische funk die voor voeten voldoende varieert. De ballad is inderdaad niks bijzonders, maar binnen de plaat vind ik 'm wel aangenaam klinken. De overige nummers zijn eigenlijk quasi even sterk.
De teksten, de geluiden, de cover: ik heb de hele tijd het gevoel naar een bijzonder tijdsdocument te luisteren. Bounce, Rock, Skate, Roll, een album dat de rollerdisco ervan weerhoudt iets mytisch te worden.

avatar van principal2000
De speelduur van de nummers vind ik te lang; ook al is dat redelijk kenmerkend voor funk. De jaren '80-sound vind ik geen probleem; bijna zelfs een voordeel. De titeltrack was mij wel in de verte bekend (of komt dit enkel door het sample-gebruik ervan?). Al met al vind ik dit album wel genietbaar, maar zal ik soms toch op de skip-knop drukken, omdat de nummers op een gegeven moment wat voort kabbelen. Wat meer muzikale afwisseling binnen de nummers had dit kunnen voorkomen. Binnen het zeer beperkte hokje van jaren '80-funk is dit waarschijnlijk wel een topper.

kareltjemusic schreef:

Is dit album ook op CD verschenen.?
Heb je daar mee gegevens van, label en bestelnummer?

Nog nooit ergens gezien. Wel gezocht, want ik wil m ook wel. De LP (nooit heruitgegeven zo lijkt het) is wel aangeboden hier en daar, maar die heb ik dus al.

avatar van kareltjemusic
Voor zover ik weet is dit album inderdaad nooit heruitgeven..
En op een CD zit ik ook nog te wachten.
Kan hem wel zelf digitaliseren, maar als echte muziek liefhebber mis je dan toch wat.

Zo, dit is een fijne ontdekking zeg. Allemaal lekker mid-tempo dansmuziek, alleen Thinking About You Baby valt wat uit de toon (ook kwalitatief helaas).

Het openings- en slotnummer grooven het lekkerst wat mij betreft. En zeker het complete titelnummer.
Is me ineens ook duidelijk waar Metro Area eind jaren '90/begin jaren '00 de mosterd vandaan haalde.

avatar van gaucho
Ik ken hier alleen de titeltrack van, maar dat is dan ook wel een disco-klassieker. Overigens, inhakend op de discussie hierboven uit 2010: het album is inmiddels op CD verschenen. Meerdere Japanse uitgaven weliswaar, dus prijzig, maar er is wel aan te komen. Hij is zelfs weer op LP uitgegeven.