Ochre - Early Learning (2011)

Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. Low Grav Freefall (6:42)
  2. Advanced Tree Surgery (5:28)
  3. Children Playing with Lego (4:51)
  4. Picobits (5:08)
  5. A Distant Retreat (6:17)
  6. Playsoft (4:44)
  7. Mobile Foes (4:36)
  8. Ourcade (5:21)
  9. Lachryma (5:26)
  10. Time for the Gallery (4:52)
  11. Seeing Everything from the Wrong Angle (7:50)
  12. Esign (3:58)
  13. Bipolar Bears (6:53)
  14. Zelda Rmx (5:50)
avatar van Sir Odolf III
Wederom een zeer fijne plaat, deze nieuwe/ouwe Ochre. Op de laatste twee tracks na, is het album samengesteld uit oude, nu geremixte en geremasterde tracks, waardoor de zuiverheid ervan niet langer onderdoet voor die van de voorlaatste drie albums. Hoewel een geintje als Mobile Foes (gebouwd op de klassieke beltoon van Nokia) een storende factor kan zijn en een Drink Malk-effect op de luisteraar kan hebben, is Early Learning zonder enige terughoudendheid te omarmen als een warme, gevoelige en superieure IDM-plaat, waarop de versie van Children Playing with Lego zonder meer de kroon spant. Christopher Leary, de man achter Ochre, heeft simpelweg een gevoel voor melodie om je trommelvliezen bij af te likken! Voorlopig 4 1/2 sterren.

avatar van John Doe
Op het eerste oog was ik hier snel achteraan gegaan om pre-Midsummer tracks in hoge kwaliteit te beluisteren. Het blijkt in verhouding tot m'n verwachtingen teleurstellend. Het afnemen van de frisheid van Ochre's muziek, naarmate de jaren na Midsummer Nice Dream vorderden, wordt helaas voortgezet met dit hergeserveerde oud materiaal. Deze tracks en meer waren al jaren geleden gratis downloadbaar van z'n site. Het uitbrengen in hoge kwaliteit ervan is qua idee uitstekend, maar voegt hier niets toe voor mij. Integendeel neemt m'n plezier zelfs af bij deze 'nieuwe mixen'. Het klinkt voor mij een stuk leuker als ik de mp3's die ik al heb in eigen volgordes draai. Qua tracks staat hier best wat moois op, maar als album werkt dit voor mij totaal niet. Ook ontbreken prachtige onuitgebrachte tracks als 'In Waves' en 'Indivisible'. Niet direct te hoge verwachtingen hebben kan ik aanbevelen.

avatar van Sir Odolf III
Ik was voor het overgrote deel onbekend met deze tracks, waardoor ik weinig vergelijkingsmateriaal heb, maar ik moet zeggen dat ik dit werk toch wel iets pakkender en frisser vind klinken dan Like Dust of the Balance. Dat Early Learning voor een album door moet gaan, is in mijn ogen dan ook meer dan acceptabel.
Nu ben ik wel benieuwd geworden naar die onuitgebrachte tracks

avatar van John Doe
Zoek op 'ochremusic' in slsk, dan verschijnen z'n oude tracks die vroeger op ochremusic gratis gedeeld werden waarvan sommigen later zijn uitgebracht op Lemodie (Vegas), Like Dust of the Balance (Circadies) en de Petl EP. Niet iedereen deelt het volledige pakket, dat bestaat uit 37 tracks. Je kunt ook op 'Ochre Volume' zoeken.

Qua individuele tracks vind ik dit trouwens zeker ook frisser dan Like Dust of the Balance, dat vind ik alleen meer een album.

avatar van Sir Odolf III
Daar zal ik eens achteraan gaan! Ik vind Like Dust of the Balance uiteraard ook meer als een album klinken, hoewel die plaat qua albumgevoel toch niet kan concurreren met A Midsummer Nice Dream, wat mij betreft.

avatar van John Doe
Nee zeker niet inderdaad. Vond net het nummer Indivisible op youtube, neigt naar de schoonheid van een Midsummer Nice Dream track.

avatar van Sir Odolf III
Da's ook zeker een aangename track. Heb 'm inmiddels gevonden in een mooi torrentbestandje met unreleased tracks etc.