The Album Leaf - An Orchestrated Rise to Fall (1999)

Electronic / Rock
Label: Music Fellowship

1. Wander (5:53)
  2. An Interview (2:33)
  3. Lounge Act (0:37)
  4. September Song (2:43)
  5. We Once Were (One) (4:29)
  6. This River Deep (2:29)
  7. Airplane (4:52)
  8. A Short Story (19:37)
  9. We Once Were (Two) (4:37)
  10. Lounge Act (Two) (3:14)
Dit klinkt een stuk organischer dan het latere werk. Doet me zelfs een beetje aan The Books denken door de gekkigheid hier en daar, al is het niet zo experimenteel. Mooie sprookjesmuziek.

khonnor
inderdaad. hoewel de meeste tracks hier nog aanvoelen als stijloefeingen, zelfs het 20 minuten durende a short story...

avatar van jorro
A Short Story is het meest aansprekende nummer op dit album. Op Spotify duurt het echter maar 14:14 minuten.
Aardig debuut met een paar mindere nummers: An Interview, Lounge Act, This River Deep en Longe Act two heb ik buiten mijn playlist gelaten.

avatar van jorro
Introductie van de Amerikaanse formatie The Album Leaf

The Album Leaf is een muzikale groep uit Amerika, opgericht door Jimmy LaValle in 1998. De band staat bekend om hun sfeervolle instrumentale muziek, waarin elementen van post-rock, ambient en elektronica samenkomen. Hun nummers combineren rustige melodieën met moderne klanken, vaak zonder zang, en roepen een dromerige, introspectieve sfeer op. Met hun unieke geluid hebben ze wereldwijd een toegewijde fanbase opgebouwd.

Introductie van het album An Orchestrated Rise to Fall (1999)

An Orchestrated Rise to Fall, uitgebracht in 1999, is het debuutalbum van The Album Leaf. Het album bevat minimalistische, atmosferische muziek met een mix van piano, zachte gitaarpartijen en elektronische geluiden. De nummers zijn rustgevend en nemen de luisteraar mee in een introspectieve wereld. Dit album legt de basis voor de unieke stijl van de band en is een aanrader voor liefhebbers van instrumentale en sfeervolle muziek.
De nummers op het album

Wander is een instrumentaal nummer dat een rustige en dromerige sfeer creëert. Het combineert zachte pianomelodieën met minimalistische elektronische geluiden en subtiele gitaarpartijen en percussie. Het nummer roept bij mij gevoelens van reflectie en een verlangen naar ontdekking op. (8)
An Interview is een instrumentaal nummer met een melancholische en introspectieve sfeer. Het combineert zachte elektronische tonen met subtiele gitaar en achtergrondgeluiden, waardoor het klinkt als een reflectieve dialoog. Het nummer roept beelden op van een gesprek zonder woorden maar het kan mijn geenszins bekoren. Het staat te ver af van mijn definitie van muziek. (5)

Lounge Act is een zeer kort intermezzo van 37 seconden zonder tekst waarvan de toegevoegde waarde voor mij nihil is. Het klinkt wat jazzy. (5)
September Song is een sfeervol instrumentaal nummer met een warme, melancholische klank. Het combineert zachte pianotonen met lichte elektronische geluiden en een kalm ritme. De muziek roept gevoelens van nostalgie en reflectie op. Het is kalmerend en introspectief. (6,5)

We Once Were (One) is een emotioneel geladen instrumentaal nummer. Het heeft een zachte, atmosferische stijl met langzame pianomelodieën en subtiele elektronische geluiden. De muziek roept gevoelens op van vervlogen verbondenheid en nostalgie. De sfeer is dromerig en introspectief, perfect voor momenten van reflectie en stilte. (7)
This River Deep met een vaag fragment van River Deep Mountain High is een atmosferisch instrumentaal nummer met een rustige en meditatieve sfeer. Het combineert minimalistische elektronische klanken met zachte, stromende melodieën, alsof het de beweging van een diepe rivier nabootst. Beslist geen topper. (5)

Airplane is vervolgens een sereen instrumentaal nummer met een zwevende, etherische sfeer. Het gebruikt zachte toetsen, subtiele elektronische lagen en repetitieve melodieën die doen denken aan de kalme beweging van een vliegtuig door de lucht. De muziek roept een gevoel van vrijheid, reizen en rust op.(7)
A Short Story duurt op streamingsites slechts 14 minuten Het is een subtiel en atmosferisch instrumentaal nummer. Het gebruikt zachte piano, minimalistische elektronische tonen en een rustig ritme om een intieme, introspectieve sfeer te creëren. De muziek voelt als een kort maar emotioneel verhaal, waarbij elk geluid een moment van reflectie en diepgang oproept. Het klinkt bijna ambient (8)

We Once Were (Two)" is een dromerig instrumentaal nummer met een melancholische ondertoon. Het combineert zachte, herhalende pianomelodieën met subtiele elektronische klanken. De muziek roept gevoelens op van afstand en vervlogen verbindingen, alsof het een tegenhanger is van "We Once Were (One)". (7)
Het instrumentale slot Lounge Act (Two)" heeft ook een wat jazzy stijl. Het nummer past in mijn beleving niet echt bij de sfeer van het album. (5).

Conclusie en aanbeveling

An Orchestrated Rise to Fall is een sfeervol debuutalbum van The Album Leaf. Het combineert rustige pianomelodieën met minimalistische elektronische klanken en roept vaak gevoelens van reflectie en introspectie op. Hoewel sommige nummers, zoals "Wander" en "A Short Story," indruk maken, missen andere tracks diepgang of samenhang. Het album is vooral geschikt voor liefhebbers van rustige, atmosferische muziek en ambient, maar minder toegankelijk voor wie op zoek is naar een meer traditioneel geluid.

Waardering 6,4