2011 was een goed jaar voor het Utrechtse I Am Oak. De band won met het album Oasem (spreek uit: awsome) de 3voor12 Award voor het beste album van het afgelopen jaar, afkomstig uit eige bodem. Terecht? Wat mij betreft wel. Het album is een groeiplaat van jewelste die je niet meer los laat. Om het succes van het afgelopen jaar te vieren komt de band nu met een nieuwe EP: Skulk.
Waar de muziek op debuutplaat "On Claws" geïnspireerd was door de gitaar, was de muziek op 'Oasem' synthesizer georiënteerd. In deze laatste catogorie valt ook Skulk. De EP bevat vier liedjes die stuk voor stuk van hetzelfde niveau zijn als Oasem, ze hadden daarom ook met gemak op dat album kunnen staan. De zang van Thijs Kuijken (want hij IS I Am Oak) klinkt nog steeds licht verveeld en een beetje monotoon. Dit versterkt de intieme en breekbaren muziek. Opener Gills valt meteen goed. Je hoort meteen dat het I Am Oak is, maar het nummer is toch een ware toevoeging aan het oeuvre van Kuijken. Voor de nummers Ashen en Slooow geld eigelijk hetzelfde. De sfeervolle arrangementen op toetsen zijn (gelukkig) weer duidelijk aanwezig. Je kunt weer heerlijk weg dromen in de muziek.
Het nummer Gliss klinkt echter zoals we I Am Oak nog niet eerder hebben gehoord, het nummer is vol en niet intiem. Het is daarmee ook meteen het minste nummer van de Skulk, want juist dat intieme en dromerige maakt de band zo goed. Maar het nummer is niet ondermaats.
Ik heb echter een probleem met Skulk. De lengte. 10 minuten is zelfs voor een EP aan de korte kan. Hij duurt zo kort, ik wil meer! Maar ja, dit is eigelijk een groot compliment voor I Am Oak. Kuijken leverd gewoon een fraaie EP af, van misschien wel de beste 'folk band' van het land.
Hield je van Oasem? Dan ga je Skulk ook goed vinden.
van:
Daan's Muziek Blog: I Am Oak - Skulk - daanmuziek.blogspot.com