Bram Vermeulen - Tijdloos (2004)

Alternatieve titel: Verzameld

Roots / Pop
Label: Virgin

1. De Steen (4:23)
  2. Rode Wijn (5:30)
  3. Een Doodgewone Jongen (2:57)
  4. Politiek (3:48)
  5. Onzin (2:36)
  6. Pauline (4:37)
  7. Verlangen (5:24)
  8. Verlegen (3:24)
  9. De Wedstrijd (5:01)
  10. De Beuk Erin 1 (5:30)
  11. In den Beginne (3:17)
  12. Doe Het (3:42)
  13. 1+1=1 (2:50)
  14. Klein Liedje (0:42)
  15. Boven op de Berg (4:37)
  16. Een Stille Ochtend (4:03)
  17. Testament (3:21)
  18. Vrij (1:36)
Dit is de enige cd die ik ken van de man en tot mijn schaamte is dat veel te weinig. Uitzonderlijk talent.

avatar van c-moon
Dit is opnieuw een verzamelaar van Vermeulen. Ofschoon ik het een schitterende collectie liedjes vind, zit ik een beetje met een wrang en dubberl gevoel. De man was amper koud en kijk een nieuwe verzamel CD.

Er zijn ook "Tijd/Vrije Tijd" (1995) en "Het Beste Van/ Voltooid Verleden Tijd" (2001).

Natuurlijk: als instap is dit weerom een ideale verzameling prachtige muziek van Bram!

Toch nog één opmerking. In vele gevallen gaat het hier om live-versies, maar nergens in het cd-boekje staat enige bronvermelding, en dat vind ik toch wel een gemis... (trouwens ter info: de verzamelaar "Voltooid Verleden Tijd" is volledig opnieuw live ingespeeld in de AB, in 2001).

TIJDLOOS bevat vele van Bram's mooiste liedjes:
"De Steen", ""Rode Wijn", "Politiek", "Onzin" "Paulien", "Verlangen", "Verlegen", "De Wedstrijd", "Vrij" en natuurlijk "Testament"...

Ik maakte helaas ook pas na zijn dood kennis met zijn muzikale ervenis. Er was op televisie over zijn leven; bleek dat hij ook een groot sporter was geweest; ik geloof Volleyball, voordat hij met 'Nederlands Hoop' begon.

Maar ik werd vooral door 'De Steen' gegrepen, dat kende ik wel van Paul de Leeuw. Wel wetend dat de tekst van Bram was, maar nooit geweten dat hij dat zelf ook gezongen had.

avatar van c-moon
Slik. Heeft Paul de Leeuw "De Steen" gebracht??? Help!
Gelukkig ken ik de versie dan niet denk ik maar....

Tja; Bram Vermeulen, ik heb 'm gevolgd sinds '89, zag hem meermaals live hier in Vlaanderen. Heb nooit begrepen dat hij in eigenland (Nederland) zo ondergewardeerd werd: een zwaar onrecht!!!!

Volgens mij is hij in Belgie meer geliefd dan in Nederland. Ik schaam me hier dan ook voor, dat ik dit album pas na zijn dood heb aangeschaft.

Doe hier 'Mijn Droom' bij, en je hebt zo'n beetje mijn favoriete Bram Vermeulen liedjes. Top.
Iemand zijn presentatie 'in den beginne...' gezien (over Annunaki / Nephilim etc.) ook een aanrader.

EVANSHEWSON
Eeuwig respect voor een origineel artiest die in België méér waardering kreeg dan in eigen land, begrijpe wie begrijpe kan.

Bram werd ons op een verschrikkelijke manier plots ontnomen, het moet voor zijn nabestaanden en geliefden een enorme shock geweest zijn, want dat was het voor zijn fans zeker ook!

Had het geluk die man één keer live te hebben gezien en gehoord.

Met deze verzamelaar doe je geweldig je voordeel; wàt heeft deze innemende man een prachtig oeuvre nagelaten!

Hier buig ik nederig het hoofd voor

en luister ik intens naar zoveel schoonheid en wijze woorden.

5 sterren lijkt me een gepast eerbetoon ***** enne ;

Pieter Paal
Mijn eerste kennismaking met Bram was Neerlands Hoop in Bange Dagen met Freek de Jonge, een leuke combinatie van cabaret en popmuziek.
Daarna had je de band Bram Vermeulen & De Toekomst met poppie nummers zoals 'Politiek' en 'Burgerman', die vooral door de VARA veel gedraaid werden en nu nog steeds leuk zijn om te horen.
'Tijdloos/Verzameld' bevat de mooiste nummers van zijn solo-werk, waaronder veel live-versies. 'De steen', 'Rode wijn', 'De wedstrijd' en 'Vrij', zijn stuk voor stuk toppers met mooie teksten. Uit de teksten van sommige nummers zou je denken dat hij zijn dood voelde naderen.
Bram Vermeulen is te vergelijken met wat Johan Verminnen voor Belgie is. Ze hebben ook allebei een 'Pauline/Paulien' op het repertoire staan.

Pieter Paal schreef:

Ja, dat gevoel ha dik ook Re: de teksten, toen ik Tijdloos beluisterd..

Wat je schrijft in vergelijking met Verminnen: niet hélémaal akkoord: in die zin, Bram Vermeulen werd in Vlaanderen echt wel GEKOESTERD, meer zelfs dan in Nederland heb ik het gevoel, en anders dan in Nederland met Vermeulen gebeurde, wordt Verminnen in eigenland (Vlaanderen, want in Wallonië is de man niet echt bekend ondanks zijn enkele franstalige liedjes) wel gerespecteerd, waar ik het gevoel had dat Vermeulen in eigenland niet het respect kreeg dat hij verdiende.
Ja, Posthuum wel. Tenminste toen eindelijk de hype rond het overlijden van André Hazes over was....
Enfin, ik was er redelijk door geschokt hoezeer er aandacht was voor Hazes' heengaan, en Vermeulen's overlijden in NL haast ongemerkt voorbij scheen te gaan...

Had het geluk, wat zeg ik: voorrecht, de man (Vermeulen dus) méérmaals live te mogen meemaken.. Zo'n groot artiest en een groot MENS vooral ook !!!

avatar van bertus99
Eindelijk heb ik me ook eens aan het werk van Bram Vermeulen gewaagd. Ik hoor blijkbaar tot die Hollanders voor wie Bram (in tegenstelling tot de Vlamingen) eigenlijk moeilijk los van Freek de Jonge kon worden gezien. Vlamingen hebben die associatie veel minder en zagen Bram daarom al veel eerder als een op zichzelf staande artiest. Zijn succes in Vlaanderen heeft hij echter helemaal te danken aan de schoonheid van zijn liederen en de poezie van zijn teksten. Dat concludeer ik tenminste nadat ik Tijdloos een paar keer goed heb beluisterd. Hier gaat een wereld voor mij open. Wat mooi is ook de muziek en de arrangementen! Ik heb nooit eerder naar Bram Vermeulen geluisterd en mag hem nu, karen na zijn dood, pas ontdekken blijkbaar.

bikkel
Vermeulen heeft een schatkist aan fraaie liedjes achtergelaten.
De man is wat mij betreft 1 van de beste liedjesschrijvers ooit.
Emotie en puurheid is altijd te vinden in zijn liedjes.
Deze verzamelaar kan nuttig zijn voor een beginnende Bram Vermeulen luisteraar.
Maar eigenlijk zijn al zijn albums zeer de moeite waard.
Ik vind het nog steeds een gemis dat de man er niet meer is.
Afgezien van zijn eigen loopbaan,was hij ook steeds meer bezig om nieuw talent op weg te helpen.
Eeuwig zonde.

avatar van bertus99
Wordt steeds mooier na meer keren draaien. 5 ***** nu voor deze verzamelaar. Ik ga ook maar eens de reguliere albums opzoeken. Waarmee kan ik best beginnen?

@Bertus99:

Wat mij betreft, begin je best met "Rode Wijn" , "Dans met Mij" en "Vriend & Vijand" (toevallig mijn favoriete Vermeulen-albums).

Daarna kan je je wagen aan "Achter Mijn Ogen", "Polonaise: Een stoet liederen", "De Beuk Erin"... en dan de rest van het Oeuvre

Zowat alle Vermeulen-CD's staan besproken op Musicmeter.. dus dat kan je misschien ook helpen bij je speurtocht naar het werk van dit GENIE die ons veel te vroeg ontviel !

bikkel
c-moon schreef:
@Bertus99:

Vriend en vijand is een liveregistratie en is dubbel en dwars de moeite waard.
Bevriende muzikanten als Ernst Jansz,Raymond v/h Groenewoud en Boudewijn de Groot doen hier ook op mee.
Dit was mijn 1e kennismakeing met de muziek van Bram.

avatar van bertus99
Bedankt voor de tips, ik ga er nog veel plezier aan beleven denk ik

avatar van Ceasar
Vergeet ook de 3CD Terugblik niet. Hierop zijn zijn eerste 4 LP's uit de periode na Neerlands hoop terug te vinden: "Bram Vermeulen en De Toekomst", "Doe het niet alleen", "Tegen de Tijd" en "Bram Vermeulen"
Op deze albums uit de jaren 80 staat muziek zoals je die kan verwachten uit het tijdperk Doe Maar/Het Goede Doel/Toontje Lager. Rockmuziek dus, maar wel beter dan van zijn tijdgenoten. Eerlijk gezegd smaken die albums mij beter dan de albums die hierna volgden.
Zonder enige twijfel was hij een groot artiest.

avatar van vin13
Prachtige collectie, ook al is hij niet een grootse zanger hij brengt het met veel gevoel en intellect, nou ja bijna alle liedjes. Een liedje zoals Doe het vind ik zwak maar de rest super.

Pieter Paal
'Deze jongen kan alles met een bal' zingt Bram Vermeulen in 'De wedstrijd'.
In die tijd werkte ik samen met een jongen die later later kanker aan 1 van zijn testikels bleek te hebben en dus ook verwijderd is.
Hij leeft gelukkig nog en kan nog alles met 1 bal.

Father McKenzie
Voor rmij naast Boudewijn de Groot en Frank Boeijen echt één van de grootste in zijn genre en van zijn tijd. Prachtige chansons over het leven. Helaas moest hij veel te vroeg sterven.
Geen halve valse noot, geen song te veel op deze puike verzamelaar.

avatar van bertus99
Dit keer helemaal mee eens Father. Ik zie dat ik nog 4 sterren heb staan, Snel omhoog gesteld naar 5 !

Eerste klas verzamelaar. 1 minpuntje : "Vreemde eend" staat er niet op. Toch 5* !!