De beste live band die ik ooit heb mogen zien is (tot dusver) zonder meer Wilco geweest. Twee keer speelden ze mijn mond letterlijk open. Laatste keer was tijdens hun optreden in 013, dat ook mijn concert van het jaar werd. De band nam vorig jaar acht live nummers op voor Apple in de Wilco studio: The loft. Het resultaat, iTunes Session, is vanaf gister te downloaden in (je raad het al) de iTunes store.
Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse band live materiaal uitbrengt. In 2005 bracht de band al eerder een liveplaat uit: Kicking Televison. Met 22 nummers, in ruim twee uur, een spannende en bloedmooie luisterervaring. De liveset voor de iTunes Sessions bestaat uit slechts acht nummers. Er worden vijf liedjes van the Whole Love geserveerd. We krijgen perfecte live uitvoeringen te horen, die bevestigen wat we allang wisten: het materiaal op the Whole Love is ijzersterk! De overige drie nummers zijn ook zeer te pruimen. War on War (Yankee Hotel Foxtrot) en Passenger Side (Debuut: A.M.) worden in een mooi nieuw live jasje gestoken. Genieten geblazen. Afsluiter Cruel To Be Kind, een cover van en met Nick Lowe is een nieuw nummer. De versie is beter dan het origineel, Wilco blijkt de perfecte begeleidingsband voor Lowe, en functioneren als achtergrondkoor zeer fijn. En dan zit dit kleine, maar fijne (wat een poëzie!) half uurtje er alweer op.
Maar met de 22 nummers van Kicking Television voelt dit toch wat gewoontjes aan. Bovendien zijn de acht liedjes niet het spannendste materiaal dat Wilco te bieden heeft. Maar wat worden de song weer ongelofelijk goed gebracht. Deze iTunes Session maken mij nogal warm voor een 'echt' (nieuw) live album. Met echt bedoel ik dat er, naast veel meer nummers, ook een echt publiek aanwezig is. Dat vind ik namelijk niet sterk aan de iTunes Sessies. Live, zonder publiek... Maar als een band er mee weg komt is het Wilco wel. Ja, we hebben hier te maken met een tussendoortje, maar een om je vinger bij af te likken, wat zeg ik... op te eten!
Een grote toevoeging aan het oeuvre van Wilco zijn deze uitvoeringen van de liedjes, hoe goed ze ook zijn, niet. Maar voor de Wilco fan een must, deze iTunes Sessions.
van: