Normaal - De Klok op Rock (1984)

Label: WEA

1. De Klok op Rock (4:48)
  2. Gin Belasting Gin Benzine Meer (2:54)
  3. Deur Sneeuw en Kolde Veute (3:01)
  4. As Ik an de Macht Was (4:51)
  5. Luie Leen (3:16)
  6. In de Discotheek (3:43)
  7. Heikikkowokkan (3:14)
  8. Dansen (3:12)
  9. Grote Beer (2:16)
  10. Jgezel (3:45)
  11. Grada (3:53)
  12. Alcohol Express (3:49)
Marcel²
De Klok Op Rock vind ik wel een goed nummer van Normaal. De overige tracks op Heikikkowokkan na dan, ken ik niet.

avatar van Eddie
Bespaar je de moeite er zijn zo veel betere normaal platen

De Klok op Rock

avatar van Tribal Gathering
Dit was mijn allereerste lp, maar ik kan mee zowat geen nummer meer voor de geest halen. Alleen de singles De klok op rock en Heikikkowokkan en natuurlijk het absurde Grote beer.

Geen stem maar dan.

avatar van Bestiun
Aardige plaat, maar zoals Eddie zegt, er zijn zo veel betere normaal platen. Persoonlijk vind ik alleen de klok op rock en hiekikowokan echt de moeite waard.

avatar van De Ulk
Dit was mijn eerste album ooit. In 1984 gekregen voor mijn tiende verjaardag als origineel cassettebandje, samen met een draagbare cassettespeler. Een jaar eerder was ik met m'n ouders naar een concert van ze geweest, en was zwaar onder de indruk.
Tegenwoordig ben ik nog steeds een groot muziek- en Normaal-liefhebber. En dit vind ik nu één van hun mindere 'oudere' platen. Het titelnummer (hoewel ik de duidelijk anders klinkende single-versie veel beter vind), Gin Belasting Gin Benzine Meer, Dansen en Grada blijven geniaal, Hiekikkowokan en Alcohol Express vind ik heel aardig maar de rest is beneden het gebruikelijke niveau.
Gelukkig was dit een eenmalige uitglijder en kwamen de mannen het jaar erop ijzersterk terug met 'Steen Stoal En Sentiment'.

avatar van Madjack71
Leuke rock 'n roll plaat van Normaal.
Niet veel nieuws onder de Achterhoekse zon.

avatar van vielip
Opnieuw 1 van hun beste platen voor mij!! Staat geen slecht nummer op vind ik. In tegenstelling tot wat De Ulk zegt over de single versie van het titelnummer vind ik de album versie tig keer beter! Veel meer rock en daar hou ik van
Als ik alles in chronologische volgorde zet dan is dit de laatste lp die ik van begin tot eind super vind!
Nummers als Gin belasting, Deur sneeuw en kolde veute, Grada, Vri-jgezel (met die heerlijke tempowisselingen), eigenlijk is elk nummer erg goed! Heerlijke sound ook heeft dit album. Echte rock & roll sound in vooral de gitaren en drums!!

avatar van Madjack71
Onlangs op een boek- platenbeurs het e.e.a. van Normaal op vinyl gekocht. Toch uit wat sentiment, maar zekers nog voor de muziek. Destijds kocht ik zowat elke single die eruit kwam. Politiek werd ook in deze periode uitgebracht maar kwam niet op dit album terecht. Wel een leuk liedje nog steeds die door de tekst ook nu prima meekan.

avatar van Dibbel
Wederom een sterk Normaal-album wat ook vanaf vinyl nog fantastisch open, helder en rock&roll klinkt (John Sonneveld).
Met uiteraard weer de bekende Normaal-thematiek die ik hopelijk niet uit hoef te leggen .
Album met 2 hitsingles, het fantastische De Klok Op Rock en het heel wat meligere Hiekikkowokkan.
Voor de rest weer de bekende mengeling van rock(&roll) en wat blues, country en tex-mex.
Sterke nummers als Gin Belasting, In De Discotheek en Deur Sneeuw en Kolde Veute.
Prijsnummers zijn echter het erg goede Vri-jegezel wat muzikaal heel sterk in elkaar zit en Grada, een erg mooi country/tex-mex liedje met een heerlijk melige tekst.
En Grote Beer is een grapje.
Gewoon een goede LP van een groep die ik in de jaren 90 helaas kwijtraakte.
Op vinyl.

avatar van vielip
Eindelijk eens iemand die 'Vri-jgezel' noemt als een toppert! Ben ik het helemaal mee eens. Geweldig nummer dat maar doordendert (of moet het deurdondert zijn )
Ik wil 'Deur sneeuw en kolde veute' ook nog even in het zonnetje zetten overigens. Mijns inziens ook een erg sterk nummer waarin Normaal laat horen heel wat in haar muzikale mars te hebben! Deze versie van 'In de discotheek' vind ik trouwens stukken minder dan het origineel zoals het op D'n Achterhoek tsjoek staat. Eigenlijk het zwakste nummer op een verder geweldig album!

avatar van nlkink
Dit album was voor mij het afscheid van Normaal. Ik schrik er een beetje van dat dit nu 30 jaren geleden blijkt te zijn. Tot dat moment kocht ik trouw alles wat er van de jongens uitkwam en ik was nooit teleurgesteld. Deze plaat was op de een of andere manier een enorme teleurstelling. Voor mij was de titel eigenlijk van toepassing op alle albums van Normaal tot dan toe, maar niet op deze.
Wat mij in het bijzonder ergerde was de nieuwe versie van 'In De Discotheek'. Op de LP 'D'n Achterhoek Tsjoek' een felle rocker, maar op dit album gebracht door Bennie als zeurende oude man. Tenminste, dat vond ik. Grote Beer was een cover. Op zich niks mis mee, maar ik vond het pismelig. De singles vormden voor mij de dieptepunten.
Mijn favoriete nummer op dit album is 'Alcohol Express', geschreven door bassist Willem. Met de hilarische tekstregel: "hij mos noar de WC moar dat was de achterdeur".
Daar ik nog veel sympathie voor de groep had ben ik ze altijd een beetje blijven volgen maar met het kopen van albums was het afgelopen.
Misschien tijd, om met MM als gids, weer selectief wat aan te schaffen.......

avatar van vielip
Wat betreft In de discotheek kan ik je helemaal volgen. Wat betreft de singles echter totaal niet. De klok op rock en Hiekikowokan zijn toch gewoon goede rocksongs. Ik wou dat Normaal ze nu nog zo uit de mouw wist te schudden. Ze gingen rond deze tijd wel wat meer feestelementen in sommige nummers toepassen. Om hits te scoren, dat moge duidelijk zijn. Toch deden ze vanaf het debuut (Ik mos pissen) al.

avatar van nlkink
Ik kan er nog steeds de vinger niet op leggen waarom maar ik vond vooral 'Heikikkowokkan' helemaal niks. Het was toen een behoorlijke hit en dat gunde ik ze van harte.
Het klopt dat er op elk album album wel iets stond dat onder de noemer feestmuziek viel maar ik vond het pas vanaf 'Net As Gisteren' enigszins genant worden. Ik kan me herinneren dat ik de b-kant toen leuker vond.
Het album 'Deurdonderen' vond ik wel heel mooi, ondanks het flauwe 'Mama Woar Is Mien Pils'. De balans tussen rock en leut vond ik bij 'De Klok Op Rock' toch te veel naar de verkeerde kant op gaan. Let wel, mijn favoriete Normaal album is 'Hoken Is Normaal'.

avatar van vielip
Ik vind Hoken is Normaal ook fantastisch! Ik kan alleen niet zo goed volgen waarom juist op De klok op rock de leut teveel doorslaat. Ik reken eigenlijk alleen In de discotheek en een klein beetje De grote beer tot die categorie. De rest is, op de ballades Deur sneeuw en kolde veute en Grada na, toch behoorlijk rock gericht? Of ben ik helemaal van het pad af? Op Deurdonderen staat naast Mama woar is mien pils trouwens ook nog Oei oei foi toch. Ook behoorlijk melig als je het mij vraagt. Zo staan op elk Normaal album wel 1 of 2 van dat soort nummers. En dat hoort ook wel bij ze op de één of andere manier vind ik.

avatar van nlkink
Zoals ik al zei, ik kan er zelf de vinger ook niet op leggen. Het kan natuurlijk zo zijn dat het album me gewoon niet ligt.

avatar van vielip
Ja dat zou inderdaad ook gewoon kunnen. Maakt ook niet uit hoor. Ik vind het wel leuk dat er bij een Normaal album weer eens wat leven in een topic zit. Beetje bomen over de albums is toch mooi of niet dan?!

avatar van nlkink
Absoluut Vielip. Ik denk dat er ook niet veel aan zou zijn als we het exact met elkasr eens waren.....

avatar van Izzy Maurice
Normaal was in de jaren 1982 - 1984 ontzettend succesvol. De veldtochten werden langer en grootser, de albums werden goud en de singles stuk voor stuk hits. 1984 was het jaar van De Klok op Rock (LP, single en veldtocht, ik was erbij in Nunspeet vooraan als 8-jarige), de hits waren Hiekikowokan en Politiek. Een goed jaar dus voor onze Achterhoekse helden. Maar deze LP is net wat minder als de voorgangers door het wat mindere songmateriaal maar kent een aantal hoogtepunten als Alcohol Express en Gin Belasting Gin Benzine meer. De productie is goed (zelfde producer, bezetting en gasten als op voorganger De Boer is Troef) en ook hier meen ik te horen dat de gitaar grotendeels wordt gespeeld door Mickey Gee in plaats van Paul Kemper. Want het gitaarspel klinkt veel meer als op andere platen waarop deze Engelse gitarist is te horen (bijvoorbeeld Shaking Stevens) dan op latere platen van Normaal met Paul Kemper. Iets minder vind ik hem dus dan de voorgaande top platen daarom 4 sterren.

avatar van Dirkrocker
Goed album. Alleen de remake van in de discotheek slaat alle planken mis natuurlijk. De oudere versie op de Achterhoek Tsjoek is geweldig.

avatar van Dirkrocker
Ik doet er een half sterretje bovenop. Heb hem sinds tijden weer eens aanstaan. Op de remake na van in de discotheek na, staat er geen verkeerd nummer op, en rockt het album als en malle. De klok op rock , gin belasting geen benzine meer, hiekkikowan en vri-jgezel zijn heerlijke rockers. Maar ook Grada en deur sneeuw in kolde voeten vind ik prachtige nummers, dat en typisch normaal sfeertje met zich mee brengt.

avatar van vielip
Niks aan toe te voegen! De spieker op de kop

Toch wel 1 van mijn favoriete albums van Normaal.
Gezellige rock & rolling met een vleugje hoempa.
Luie Leen en Alcohol express zijn voor mij na hiekikowakan en de kok op rock toch wel pareltjes.
Ja kortom leuk album maar niet vernieuwd, dat is misschien ook wel de kracht van het album en Normaal zelf.

avatar van Izzy Maurice
In de “50 jaar Normaal” jubileum serie zijn we deze maand uitgekomen bij de heruitgaves van LP 7 “De Boer Is Troef” (1983) en LP 8 “De Klok Op Rock” (1984).

In mijn recensie van de jubileum editie van “De Boer Is Troef” noemde ik de eerste 7 LP’s de enige echte ware Normaal klassiekers. Waarom deze 8-ste uit 1984 dan niet? Tja, goede vraag. Met hetzelfde team (band bezetting, gastmuzikanten, label, producer, studio) als in 1983 is deze plaat ook gewoon top. Het is eigenlijk slechts een half puntje minder (4,5) ten opzichte van de 5 sterren van de eerste 7 LP’s.

Dat komt doordat sommige songs niet de impact hadden als de allergrootste klassiekers uit de begin jaren, wat overigens niet gek is als je al zo lang zo oerend lekker bezig bent en omdat het allemaal wat minder oprecht en ruig is. En het komt door de enige uitglijder op deze LP, dat is “In De Discotheek” wat tenenkrommend op herhaling als afsluiter van kant A.

Verder is deze LP gewoon ook weer een topper. Vooral vanwege de enorm goed ingespeelde band (bezetting: Bennie, Jan, Willem en Paul) die heerlijk rockend op dreef is, de grote inbreng van de Britse top gastmuzikanten (Nick Pentelow op saxofoon, Micky Gee op gitaar en Geraint Watkins op accordeon en piano) die echt enorm veel toevoegen en tenslotte toch ook een flink aantal fijne songs waarin drummer Jan Manschot en bassist Willem Terhorst als componisten dit keer een verrassend hoog aandeel in hebben.

De top songs op de LP zijn “Hiekikkowokkan” (van Jan en Willem), dat een grote hit voor de band werd, de titelsong “De Klok Op Rock”, “Gin Belasting, Gin Benzine Meer”, “Grada”, “Alcohol Express”, “Deur Sneeuw En Kolde Veute” en “Luie Leen”.

Conclusie: Na 40 jaar is deze plaat nog erg goed en klinkt hij ook in deze jubileum versie weer als een klok (op rock ).