Le Mystère des Voix Bulgares - Le Mystère des Voix Bulgares, Volume 1 (1975)

Bulgarije
Wereld
Label: Cellier

1. Pilentze Pee (Pilentze Sings) (2:27)
  2. Svatba (The Wedding) (1:31)
  3. Kalimankou Denkou (The Evening Gathering) (5:11)
  4. Strati Na Angelaki Doumasche (Haiduk Chant) (2:41)
  5. Polegnala E Pschenitza (Harvest Chant from Thrace) (2:05)
  6. Messetschinko Lio Greilivko (Love Chant from the Rhodopes) (2:35)
  7. Brei Yvane (Dancing Song) (1:35)
  8. Erghen Diago (Song of Schopsko) (2:54)
  9. Sableyalo Mi Agontze (The Bleating Lamb) (4:35)
  10. Pritouritze Planinata (Chant from the Thracian Plain) (2:50)
  11. Mir Stanke Le (Harvest Chant from Thrace) (3:17)
  12. Schopska Pesen (Diaphonic Chant) (1:31)
  13. Polegnala E Todora (Love Chant) (3:37)
Ook nog wonderbaarlijk mooi gesampled door David Kosten en Ben Christophers op My Beautiful Demon. Deze moet ik nog maar 's kopen...

Pieter Paal
Hoewel ik er geen donder van versta is het heerlijk om naar die stemmen van die Bulgaarse vrouwen te luisteren. Betoverend mooi!

avatar van dj maus
Op zich niet vreemd dat 4AD dit uitbracht.
Zowel Lisa Gerrard als Liz Fraser lijken hierdoor geïnspireerd te zijn.

Inderdaad, de invloed op bv. Dead Can Dance is goed hoorbaar.

Ik vind met name Pritouritze Planinata heel erg mooi...

avatar van Don Broccoli
Bijzonder werk vol melancholische liedjes, volstrekt uniek in mijn collectie. Toch heb ik het na een paar nummers wel gehoord. Hoogtepunt is Kalimankou Denkou.

avatar van Don Broccoli
Daar moet ik negen jaar later toch vies hard van terugkomen. Prachtig album. Dus bij dezen ongevraagd advies voor zij die net als ik in eerste instantie niet verliefd worden op dit dertiental liederen der engelenzang: laat het plaatje een maand of 111 rijpen en het komt hélemaal goed.

Dit is een plaat die eind jaren tachtig / begin negentig ineens heel populair werd om eigenlijk voor mij onbekende reden. Zal toen wel vaak op de radio gedraaid zijn denk ik. In ieder geval was het voor mij wel een kennismaking met de Bulgaarse traditionele muziek. Want deze muziek maken ze daar al generatie op generatie. Maar het is wel ontzettend mooie muziek en heel erg knap gezongen met voor westerse oren erg lastige harmonieën en maatsoorten.