menu

THEESatisfaction - awE naturalE (2012)

mijn stem
3,68 (20)
20 stemmen

Verenigde Staten
Hip-Hop / R&B
Label: Sub Pop

  1. awE (0:50)
  2. Bitch (1:28)
  3. Earthseed (2:34)
  4. QueenS (3:06)
  5. Existinct (2:10)
  6. Deeper (3:46)
  7. Sweat (3:01)
  8. Juiced (1:42)
  9. God (3:15)
  10. Enchantruss (2:51)
  11. Needs (2:37)
  12. Crash (1:00)
  13. naturalE (2:18)
totale tijdsduur: 30:38
zoeken in:
avatar van FlyLo
4,0
Enchtantruss (en een link naar QueenS op dezelfde pagina)

avatar van kemm
4,5
“...with my groove / Whatever you do, don’t funk with my groove / Whatever you do, don’t funk with my groove / Whatever you do, don’t funk...”

Oneliners worden net zolang door je strot gejaagd tot ze voor ‘catchy’ kunnen doorgaan. Als een toverspreuk die tot in den treure herhaald wordt tot je plots echt zo licht als een veertje, zo stijf als een plank bent. THEESatisfaction vraagt een open geest om te vormen. Het funkt je hoofd op door eigenzinnig soul te zingen en zinvol hiphop te rappen. Scherpe zinsnedes en melodieuze zanglijnen wisselen ongeregeld af met cryptische gedachtenspinsels in diep doordachte rapverzen, niet zelden persoonlijk en politiek beladen tegelijk. Geen wonder dat THEESatisfaction meedeed met Shabazz Palaces en Shabazz Palaces met THEESatisfaction. De twee groepen vormen een mooi paar. De vrouwelijke invalshoek maakt THEESatisfaction complementair en maakt ook hen uniek binnen deze nieuwe collectiviteit. Het is funk, maar niet met zoveel woorden. Het is soul die niet klinkt zoals soul was, misschien zoals soul zal zijn. Het is hiphop die herinnert aan de gouden jaren en vooruitkijkt naar jaren nog te komen. Met het drammen van deze woorden stelt THEESatisfaction waar het nu op staat. Beter funk je niet...

“...with my groove / Whatever you do, don’t funk with my groove / Whatever you do, don’t funk with my groove / Whatever you do, don’t funk...”

Loops gaan net zolang door tot er vanzelf een ‘groove’ komt bovendrijven. Als een langdurig tikkende metronoom die je in hypnose wiegt en je met één vingerknip eender wat kan laten doen. awE naturalE vraagt een vrij lichaam om te sturen. Het schudt je r&b-kont door ongedwongen jazz te spelen en dwangmatig electronic te bliepen. Pianoriedeltjes en synthloops banen zich zonder verpinken een weg doorheen de wazige bassen en doffe drums, niet zelden futuristisch en muziekhistorisch gelinkt tegelijk. Geen wonder dat awE naturalE de voetsporen volgt van Black Up en Black Up een visie deelt met awE naturalE. De twee platen vullen elkaar mooi aan. De directe, minder abstracte uitwerking geeft awE naturalE haar eigen geluid en maakt ook van dit album een uniek document binnen een compleet nieuwe beweging. Het is r&b die herinnert aan de negentiger jaren en vooruitkijkt naar jaren nog te komen. Het is jazz, maar niet met zoveel woorden. Het is electronic die niet klinkt zoals electronic was, misschien zoals electronica zal zijn. Met het drummen van deze noten laat awE naturalE zien waar het nu op staat. Repetitiviteit leerst snel: wat je ook van plan ben, beter funk je niet...

“...with my groove.”

avatar van FlyLo
4,0
Ik had al voorzichtig hoge verwachtingen na Enchtantruss & QueenS. Schitterend dat deze ook gewoon worden ingelost. Sub Pop's uitbreidingen richting experimentele hiphop (en in dit geval ook gemakkelijk funk/R&B..) bevallen me tot nu toe in ieder geval uitstekend.

avatar van archangel9
4,0
Van niets doorgestoten naar 1 in mijn persoonlijke lijstje van 'music to make love to'. Eigenwijs, verrassend, spannend en zóóóóó sexy!

avatar van MMM
MMM
hartverwarmend


avatar van philtuper
Jezus wat een lekker nummertje! Whatever you do, don’t funk with my groove...

Gast
geplaatst: vandaag om 15:45 uur

geplaatst: vandaag om 15:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.