Young Magic - Melt (2012)

Australiƫ
Electronic / Pop
Label: Carpark

1. Sparkly (3:42)
  2. Slip Time (2:47)
  3. You with Air (3:33)
  4. Yalam (1:57)
  5. Jam Karet (3:24)
  6. Night in the Ocean (4:14)
  7. Watch for Our Lights (1:52)
  8. The Dancer (3:52)
  9. Cavalry (2:05)
  10. Sanctuary (3:28)
  11. Drawing Down the Moon (3:57)
avatar van midnight boom
In 2010 ging Isaac Emmanuel samen met zijn opnameapparatuur op wereldreis. Thuisbasis Australië werd verlaten en ingeruild voor Europa. De volgende halte was Brooklyn, New York, waar met twee vrienden een band werd gesticht, om vervolgens ook nog Mexico aan te doen. Alles wat ook maar een beetje als muziek klonk werd opgenomen. Afijn, inmiddels is Emmanuel weer veilig teruggekeerd, en hij heeft een souvenir voor ons meegenomen: zijn debuutalbum Melt.

Melt is een divers en lekker album geworden. Vreemd is dit niet, samples uit tien verschillende landen werden verwerkt op Melt. De elektronische indiepop bevat dan ook veel invloeden: soul, dubstep, hipop, surfpop, psychedelica en Afrikaanse ritmes horen we meerdere keren voorbij komen. Hoe klinkt dat? Als een soort Yeasayer. De Brooklynse band had geen wereldreis gemaakt voor 'Odd Blood', maar gek genoeg klinkt het allemaal, lullig genoeg, heel vertrouwd. Je leest het goed, maar het is geen reden om Melt links te laten liggen. Totaal geen reden zelfs. Young Magic mag dan wel net zo hip als Yeasayer klinken, de grenzeloze muziek zit behoorlijk knap in elkaar en brengt een warme sfeer, dromerige sfeer met zich mee. Door de mooie lome repetitieve melodieën en tegendraadse ritmes zijn de elf liedjes net zo bezwerend als de mooie albumhoes. Als luisteraar raak je in hogere sferen een soort trance. Het afkick middel voor elke drugsverslaafde zou je bijna zeggen. De eerste luisterbeurt is eigenaardig, zeker, maar gun Melt wat tijd, dan komt het helemaal goed. Het debuutalbum bevat simpelweg elf geslaagde tracks met het onwijs fijne 'Night In The Ocean' (hieronder te beluisteren) en single 'Sparkly' als hoogtepunt. En wie ben ik dan, met zo'n debuutplaat, om te zeuren over Yeasayer, het is ze vergeven.

Dit hippe album is voor fans van Yeasayer, Flying Lotus, Cant, Animal Collective, Washed Out, Local Natives, The Weeknd en Grizzly Bear, een dikke aanrader. Knap werk van Young Magic, die vanaf nu in een adem genoemd mag worden met de crème de la crème van de indiewereld.
34 minuten ontzettend genieten!

van: http://daanmuziek.blogspot....

avatar van Hiawatta
Leuk maar vaag dit! Heb ze tijdens Le guess who? gezien. Ondanks dat de leden zelf na elk nummer wel iets aan te merken hadden op het licht, geluid e.d., wat ietwat vervelend begon te worden, heb ik er van genoten! Aanrader voor dromerige electronica liefhebbers! Prachtige hoes trouwens.

avatar van VictorJan
Verslag van Sunglitters, Young Magic en Wild Nothing gisteren in Magasin 4: Skyline Reviews » Buzz on your lips – Magasin 4 (4/11/2012) - skylinereviews.com

avatar van jorro
Young Magic is een muziekgroep uit Australië. De band werd opgericht door Isaac Emmanuel, die samen met andere muzikanten muziek maakt die invloeden haalt uit verschillende landen en culturen. Hun muziek is een mix van elektronica, psychedelische beats en wereldmuziek, wat zorgt voor een bijzondere sfeer. Het album Melt uit 2012 was hun debuut en laat goed horen hoe veelzijdig en creatief deze band is.

Dit album laat je alle uithoeken van de wereld beleven. Het is een verzameling van nummers waarin je invloeden van allerlei culturen hoort. Vanaf de eerste track, “Sparkly”, wordt dat meteen duidelijk. Een fraai nummer met dromerige zang, gelaagde elektronica en ritmische beats die zorgen voor een hypnotiserende sfeer.

Het lijkt alsof je zelf aan het reizen bent terwijl je naar Melt luistert. Vooral het nummer “Slip Time” laat dat goed horen, met zwoele zang en een ritmische onderlaag die doet denken aan Afrikaanse invloeden.

Melt is een fraai debuut dat laat horen hoe creatief en avontuurlijk Young Magic is. Het is geen album dat je zomaar op de achtergrond draait; je moet er echt voor gaan zitten om alle ins en outs te ontdekken. Voor liefhebbers van dromerige, grensverleggende muziek is Melt absoluut een aanrader.

Sparkly - 3,5
Slip Time - 4