The Safety Fire - Grind the Ocean (2012)

Rock / Metal
Label: Inside Out

1. Huge Hammers (6:26)
  2. Floods of Colour (6:25)
  3. DMB (FDP) (5:23)
  4. Anomalous Materials (1:52)
  5. Animal King (5:57)
  6. Circassian Beauties (6:10)
  7. Sections (6:14)
  8. Seagraves (2:13)
  9. Grind the Ocean (7:02)
avatar van Don Cappuccino
Grind The Ocean is een album waar ik al een tijdje naar uitkijk en hij komt eindelijk over 5 dagen uit! Huge Hammers is een nummer wat ik vaak opzet. Het is technisch in orde en het nummer zit heel goed in elkaar. De zang is ook erg gaaf en niet te typisch, de cleane zang is gelukkig ook niet zeikerig. Ik vond het wel apart dat deze band bij InsideOut zit maar later zag ik dat InsideOut nu een deel van Century Media is, een groot metallabel.

avatar van Don Cappuccino
The Safety Fire wordt vaak onder djent geplaatst maar het staat toch er ver van af. Bij de eerste luisterbeurt hoor ik vooral ijzersterke progressieve metal die technisch extreem goed is uitgevoerd. De nummers zitten zeer goed in elkaar en hebben veel afwisseling. Er zijn echt beukstukken maar ook prachtige melodieuze stukken die een beetje het Cynic-gevoel hebben. De zanger vind ik ook geweldig, zijn schreeuwen zijn gaaf en zijn cleane zang is al helemaal top. Tel dit bij elkaar op en je krijgt een geweldig debuutalbum. Met een beoordeling wacht ik nog even maar die is in ieder geval positief.

Vorige week in huis gehaald en nog geen moment beklaagd... ik kende ze via youtube en het nummer Huge Hammers. Wil ze gerust live aan het werk zien! Toppertje!

avatar van Don Cappuccino
Een goede progressieve metalplaat met wat punten van kritiek. De band probeert net iets te veel in een nummer te proppen. Sommige nummers voelen heel erg druk aan en zijn daardoor ook niet echt memorabel. Het nummer Huge Hammers is het hoogtepunt van de plaat en dat is ook het moment waar de geweldige instrumentenbeheersing van de band en het songschrijven echt samenkomen. De band komt lekker melodieus uit de hoek, ook op de harde momenten. 3,5 ster.