Dead Thirteen / Down Foundation (1998)

geen stemmen

Metal / Punk
Label: Slave Union

1. Dead Thirteen - God Be Hazed
  2. Dead Thirteen - Minutes
  3. Down Foundation - Prevail
  4. Down Foundation - Seperate Ways
avatar van bennerd
Ieperfest, wat een prachtig festival is dat toch. Niet alleen door de tientallen goede bands die daar een podiumplek krijgen, maar ook door de merchandise die je er kunt kopen. Zo heb ik bij de vorige editie iets van een 16 euro uitgegeven aan een hoop cd's en vinyl voor slechts één euro per stuk. Vandaag zit ik er toevallig een aantal van te draaien, waaronder deze split tussen Dead Thirteen en Down Foundation, twee bands die behalve deze split niets op geluidsdrager gezet hebben.

Wat een verrassing is deze 7"! Down Foundation speelt rasechte opgefokte hardcore met veel youth crew-trekjes. Niet erg speciaal, maar wel erg goed. Ik vraag me overigens af of het een vrouw is die zingt, want het klinkt met momenten wel erg xKINGDOMx-achtig.

Dead Thirteen steelt hier echter de show. Volgens mij is dat namelijk de eerste band die een evenwichtige mix tussen death metal en hardcore brengt en in feite dus de eerste echte deathcore-band mag genoemd worden. Een heel erg brute putgrunt en ditto squeals (!) op staalharde metalcore met veel mosh-elementen. Hard.