Emperor - Emperial Live Ceremony (2001)

Noorwegen
Label: Century Black

1. Curse You All Men! (5:42)
  2. Thus Spake the Nightspirit (4:26)
  3. I Am the Black Wizards (5:34)
  4. An Elegy of Icaros (6:12)
  5. With Strength I Burn (7:48)
  6. Sworn (4:31)
  7. Night of the Graveless Souls (3:09)
  8. Inno a Satana (5:07)
  9. Ye Entrancemperium (6:07)
avatar van Eddie
Hmm nog geen commentaar bij deze parel. Dit is echt een een plaat zoals alleen emperor hem kan maken. Hun erg bombastische en technisch perfect gespeelde balck metal wordt ook live extreem goed vertolkt. Ik twijfelde lange tijd aan de echtheid van deze release, maar na het zien van meerdere shows en de gelijknamige dvd ben ik wel overtuigt dat emperor live echt zo strak speeld. geniaal!!!

avatar van kramerdude
Zeeeeer strakke live registratie, en fuck wat een drumwerk zeg niet normaal!

avatar van Edwynn
Het gevaar bij live-releases van extremere metalacts is dat het vaak weinig toevoegt aan de oorspronkelijke discografie. Puur en alleen omdat er nauwelijks ruimte is om de kaders te verlaten. Emperial Live Ceremony is daar geen uitzondering op. Wat het wél de moeite waard maakt is dat de grandeur en de kracht van de band stevig vastgelegd is op dit live-album. De opnamen stammen van één show in London. Er verscheen ook een vhs van. Geen idee of die ook op dvd verschenen is.

Emperor balanceerde bijna perfect tussen technische vaardigheid en kolkende razernij. We hebben het allemaal wel eens over Dave Lombardo of Gene Hoglan, maar deze Trym Torson kan er ook wat van hoor. Een onmenselijk beest achter de potten en pannen. Ik vraag me serieus af of de opnieuw aangeschoven Faust dat wel kan bijbenen met de komende show.

Ihsahn heeft zich sindsdien uiteraard alleen maar verder ontwikkeld. Maar Emperial Live Ceremony hoor je dat hij destijds toch over veel meer kracht en venijn beschikt. Ik zag op de Live At Wacken dvd dat hij de cleane stukken overlaat aan gastmuzikant Einar Solberg. Die kan best zingen, maar beschikt niet over het spookachtige gegalm van het opperhoofd zelf. En deze beschikt er zelf dus ook niet meer over. De wonderschone apotheose van Thus Spake The Nightspirit is hier in volle glorie te beluisteren. Derhalve acht ik deze release een paar trappen hoger dan de meer complete Wacken registratie.

Over de tracklist kun je dagen aaneen discussiëren. IX Equilibrium was de meest recente studio-openbaring. Die staat hier dan ook in het zonnetje maar aan de voorgaande perioden is ook gedacht. Met het vlijmscherpe I Am The Black Wizards als vroeg hoogtepunt. Emperial Live Ceremony is Emperor in de kracht van haar leven. Puur en intens. Daarom denk ik dat Emperial Live Ceremony wel degelijk een meer dan waardig document in de Emperorkronieken is.