sxesven
Het wat stijlvastere Ruin 2 (zoals daar ook al vermeld: deze Ruin en Ruin 2 tezamen zijn op Acéphale op vinyl uitgebracht als, wederom, Ruin) was de release waarmee ik Elite Gymnastics aanvankelijk leerde waarderen: zachte, lome, dromerige etherische electronica met hemelse fluistervocalen en ondergesneeuwde beats. Ruin 1 was in dat licht aanvankelijk even wennen: het bevat (op één na) dezelfde songs, alleen dan in de originele uitvoeringen (Ruin 2 bevat remixen danwel andere versies), die stijlmatig uitwaaieren van op breakbeat en jungle gestoelde synthpop (So Close to Paradise, de enige track die niet dubbelt met Ruin 2) tot doffe maar flink voortstuwende shoegaze (Little Things). Die songs blijven echter fantastisch, en hoewel ik over het algemeen meer naar Ruin 2 neig (hoe geniaal zijn bijvoorbeeld de gepitchte vocalen in Here in Heaven 2?) doen de originelen er vaak niet veel voor onder.
Bovendien zijn het soms wonderlijk verschillende interpretaties van een song (het stuwende, shoegazende Little Things tegenover het ingetogen, intens kalme Little Things 2) - er is hier en daar al eens geschreven over de nieuwe benadering van 'het liedje' in de scene rondom Elite Gymnastics, CFCF, Korallreven, etcetera, over het feit dat definitieve versies niet meer lijken te bestaan (zie ook Ruin 4, met een keur aan herinterpretaties van wederom Here in Heaven, bijvoorbeeld. En het mooiste is: elk versie is prachtig, relevant en nieuw (de CFCF remix bijvoorbeeld - potver!). Het is een interessante benadering van songschrijven, die getuige de voorlopige RUINs heel mooi uitpakt. Voor wie het zich overigens afvraagt: het Koreaanse schrift op de hoes is (dus) Koreaans voor ruin. Het uitgesproken abjection (en dus niet objection) aan het eind van het intro is de stem van Google's vertaaltool die de Engelse vertaling van het Koreaanse woord in kwestie voorleest.
Hoe dan ook: heel mooi plaatje, en de LP-versie (met mooi boekje met alle teksten, prachtig artwork, en een felgroene LP met roze label met zwarte pitjes) is het aanschaffen meer dan waard. Get on it!