Ramsey Lewis + King Curtis (1992)

Alternatieve titel: Instrumental Soul Hits

1 stem

Portugal
Jazz
Label: Remember

1. Ramsey Lewis - Something You Got (3:29)
  2. Ramsey Lewis - The 'In' Crowd (5:53)
  3. Ramsey Lewis - Hang on Sloopy (3:10)
  4. Ramsey Lewis - A Hard Day's Night (5:02)
  5. Ramsey Lewis - High Heel Sneakers (2:47)
  6. Ramsey Lewis - Wade in the Water (3:51)
  7. Ramsey Lewis - Uptight (Everything's Allright) (3:11)
  8. Ramsey Lewis - 1-2-3 (3:25)
  9. Ramsey Lewis - Dancing in the Street (2:52)
  10. Ramsey Lewis - Function at the Junction (3:05)
  11. King Curtis - Soul Serenade (3:02)
  12. King Curtis - Memphis (2:52)
  13. King Curtis - Watermelon Man (2:36)
  14. King Curtis - Tanya (2:18)
  15. King Curtis - The Swingin' Sheperd Blues (2:04)
  16. King Curtis - Night Train (2:34)
  17. King Curtis - Wiggle Wobble (2:21)
  18. King Curtis - Bill Bailey, Won't You Please Come Home (2:05)
  19. King Curtis - Peter Gunn Theme (2:11)
  20. King Curtis - My Last Date (With You) (2:40)
avatar van Paulus_2
Wie wil dit album nou niet hebben?

Deze twee muzikanten zijn onlosmakelijk verbonden met de instrumentale muziek uit de jaren 60. Ramsley Lewis, een jazz pianist, maakte furore met zijn 3 hits The In Crowd, Hang On Sloopy and Wade in the Water. Allen drie songs, die, als ze instrumentaal worden uitgevoerd, niets aan zeggenskracht verliezen. Het luie pianospel en de live ambience maken deze muziek bij uitstek geschikt om te launchen. Ramsey Lewis zou later nog zeer diverse wijze - funk, hiphop, scratch (weet iemand nog was dat is?) - van zich laten horen.

King Curtis heeft als saxofonist en producer een bredere achtergrond. Actief in de jazz, rythm&blues, rock- en soulmuziek heeft hij gespeeld met artiesten als Buddy Holly tot Aretha Franklin en nam covers op van populaire songs met zijn band The Kingpins. De wijze waarop King Curtis tragisch om het leven kwam, pleit niet voor de aanpak van wetsovertreders die op dit moment bij populistische politici in zwang is geraakt...

Maar goed, de muziek. Heel knap is zijn messcherpe uptempo uitvoering van Chuck Berry 's Memphis (met fijn gitaarwerk van Cornell Dupree). Watermelon Man is een oerhit, ooit gecomponeerd door Herbie Hancock, en Night Train moeten de bluesliefhebbers herkennen. Welke bluesband heeft dit niet gespeeld? Zelf vind ik de uitvoering van Cuby (met Eelco Gelling!) op hun, door de Vara opgenomen album, Afscheidsconcert ijzersterk. Peter Gunn Theme is zeer herkenbaar als tune van de gelijknamige detectiveserie op TV.

Laat de zomer maar komen. Dit is de muziek voor late-night parties, waar gedanst moet worden.
5 sterren!

avatar van Paulus_2
Om de heel andere richting, die Ramsey Lewis later zou inslaan, te leren kennen, zou men eens kunnen luisteren naar zijn album Urban Renewal