Composities helemaal uitwerken is een grootte kunst. Ben je als maker in staat de luisteraar voor een lange tijd vast te houden aan zijn geluidsinstallatie? Dat is gelijk een vraag de bij mij naar bovenkomt bij het zien van tracks van lange duur. Een uitdaging is het in ieder geval om het uit te zitten en om de klanken over je heen te laten komen. Of het wat is, is in dat geval plan b zou ik haast willen zeggen. Dus niet langer zwammen en op de startknop drukken maar…
De lange track SphereSlowChime begint in een haast breekbare sfeer. Wat ik hoor doet mij aan dun glas denken ondersteunt door een prettig aanvoelende bas. Het is een sfeer die ondanks dat het geluid voortbrengt om verstilling vraagt. Het tikken van deze tekst al haast een storende factor, want de langgerekte tonen vragen de nodige aandacht om ze te volgen. Voor mijn gevoel is het een ideale soundtrack voor in een museum waar uiterst kwetsbare zaken te zien zijn. Met een minimum aan geluid weet Mystified me aan de stereo gekluisterd te houden. Het geluid van het breekbare glas vergt het nodige van tweeters, maar wat is het aangenaam om naar te luisteren. Als ik me ogen sluit zit ik weldra in een sprookjesachtige omgeving die me alle kleuren van de regenboog laat zien. Daarnaast raak ik ook het gevoel voor tijd kwijt. Het is wonderlijk te noemen dat zo weinig aan geluid zo’n impact kan hebben. Zelfs geluiden van buitenaf lijken de breekbare sfeer niet te kunnen storen. Gevoelsmatig zit ik niet meer hier, maar in een ruimte de me alle fraaie facetten van een doorzichtige wereld laten zien. En met de minuut realiseer me steeds opnieuw wat Mystified aan het doen is, is pure magie aan toonkunst.
Zo het voorafgaande te hebben herlezen denk ik dat ik het belangrijkste wel heb gemeld over het fraaie stuk muziek SphereSlowChime. Muziek die stilte aanschouwelijk maakt en wat is een uur kort als er iets bijzonders voorbij komt. Ideaal om op te onthaasten.
Deze bijzondere track is hier te downloaden: