Een dikke tien jaar na het bovenstaande bericht kwam gisteravond het bericht dat Jet Black, sinds 2015 gepensioneerd drummer van The Stranglers, is overleden op 84-jarige leeftijd. Dat betekende dat hij al 77 was toen hij in 2015 de drumstokjes definitief overgaf, al was hij sinds 2011 regelmatig uitgevallen met gezondheidsproblemen.
Giants was de laatste studioplaat met hem. Ik kocht de cd in 2014 bij het concert in Hedon, Zwolle waar Jim McAulay inmiddels de (inval)drummer was. In de jaren ervoor was de grommende bas van Jean-Jacques Burnel geleidelijk prominenter geworden, zeker als Baz Warne vanaf
Suite XVI (2006) met hem de frontman van de band is en de groep terugkeert naar de stijl van de eerste albums. Als
Giants in maart 2012 verschijnt, is deze bezetting alweer zes jaar constant.
Het bleek een groeiplaatje vol gevarieerde en energieke wave, dat geleidelijk zijn geheime parels onthult. Waar je een knallende opener verwacht, is het semi-instrumentale
Another Camden Afternoon opvallend ingetogen-ontspannen, als een atleet die zich via een lange warming-up klaarmaakt. Want het daarop volgende
Freedom is Insane heeft een vrij lang en rustig intro; maar dan is daar het basje en gaan we lós in een sterk uptempo lied. In het midtempo titelnummer wordt geklaagd over de middelmaat van nu en wederom dwarrelen de heerlijke toetsenlijnen van Dave Greenfield om mij heen.
Op
Lowlands klinkt een andere specialiteit van de band, te weten de oneven maatsoort. In het vlotte lied is die 13/4, door Black sober en strak ingespeeld. Het verhaal ervan speelt zich af rond het Vlaamse Halle.
Boom Boom sluit op vinyl de A-kant af. Het is melodieus en meezingbaar, maar in tegenstelling tot wat anderen hierboven noteerden, pakt dit me juist niet.
My Fickle Resolve is ingetogen; Black drumt een jazzachtige groove, wat verrassend goed werkt.
Time was Once on my Side verscheen ook als promosingle en is zowel stevig als toegankelijk.
Mercury Rising heeft een fascinerende baslijn, in de beste bandtraditie in pakkend contrast met ijle toetsen.
Dan een dubbel afscheid. Allereerst
Adios (Tango) dat Spaanstalig is, al staat op het tekstboekje de Engelse tekst vermeld.
15 Steps tenslotte begint met het swingende gitaarspel van Baz Warne en je hoort dat hier de bas zal gaan grommen. Langzaam wordt de intensiteit opgebouwd.
“Eddie Cochran got it wrong,” zingt Warne over het pad naar het hiernamaals, verwijzend naar diens klassieker
Three Steps to Heaven (1960).
Op streaming staat de
special edition met als extra's fraaie akoestische versies van ouder werk. Bij het Zwolse concert kocht ik de enkele cd, de
gekuiste versie waarop “slechts” vier lege galgen waren te zien. Kom er nu pas achter dat die bestaat omdat er enige controverse was, vandaar dat deze afwijkt van de door bandleden bemenste versie die MuMe toont.
Giants ontbeert een grote uitschieter, desondanks is ie als geheel sterk, zonder enige misser. Deze ochtend, op weg naar het werk, was mijn favoriet
Lowlands met de zin
“Driving through the lowlands with the rain upon my face”. Het weer was grijs, de tekst toepasselijk.
Vanavond draai ik nog een keer
15 Steps en verbaas me over die Jet Black: hoe gevarieerd en tegelijkertijd sober kon hij spelen! Altijd in dienst van het liedje en nooit van zichzelf. Op hun website plaatste de band enkele
mooie anekdotes en foto's rond de voormalige drummer, die ook na zijn pensionering zichtbaar betrokken bleef.