James Levy and the Blood Red Rose - Pray to Be Free (2012)

Label: Heavenly

1. Sneak Into My Room (3:10)
  2. Give Me Happiness (2:26)
  3. Cryin' to the River (2:55)
  4. Hung to Dry (2:51)
  5. Pray to Be Free (4:19)
  6. Holy Water (3:06)
  7. Keep My Baby (2:34)
  8. Positively East Broadway (3:04)
  9. Painted Red (2:45)
  10. Cry Myself to Sleep (3:03)
  11. Bums in Love (2:18)
  12. Precious Age of 13 (2:24)
Kennen we Mark Lanegan en Isobel Campbell nog? Een duo die ook wel als Belle en het beest door konden gaan.
Ik moest er onmiddellijk aan denken toen ik Pray to be Free van James Levy and the Blood Red Rose hoorde.
Nu is James Levy een heel stuk minder 'beest' dan Mark Lanegan maar verder is het niet heel erg raar dat ik deze duo's met elkaar vergelijk.

De donkere stem van Levy staat in mooi contrast met de lichte, lieflijke stem van Allison Pierce.
Voeg daarbij een sfeertje uit lang vervlogen tijden (ik denk aan Lee Hazlewood and Nancy Sinatra) en denk recenter aan The Divine Comedy en Belle and Sebastian en het moge duidelijk zijn dat we te maken hebben met een duo dat in hetzelfde vijvertje vist.
Een vijvertje dat meerdere vissers kent en daardoor misschien allesbehalve vernieuwend.

Maar oeh wat staan er toch lekkere liedjes op dit album. Hier en daar met een licht tintelend country-briesje en strijkers die het geheel voorzien van een zwierige ondergrond. Af en toe een mondharmonica waardoor de invloed van Dylan zich mag doen gelden en dan die kristalheldere stem van Pierce in combinatie met dat donkere geluid van Levy....tja, dan mag het al vaker gedaan zijn; ik val er toch weer voor.

Als je nog niet genoeg hebt van Belle and Sebastian en The Divine Comedy-achtige pop, als je Mark Lanegan nog graag wat albums ziet maken met Isobel Campbell sla dit album dan zeker niet over.
Wat zeg ik?! Sla dit album helemaal niet over! 35 minuten puike liedjes waar je snel van naar de lente gaat verlangen is niet veel gevraagd van je muzikale tijd.
Het kan soms heel eenvoudig zijn en dat is Pray to Be Free ook gewoon. Simpel in al zijn eenvoud maar wel heel doeltreffend en absoluut hartverwarmend. Wie wil dat nu niet?!

avatar van jasperloos
Ik moest ook meteen aan Mark Lanegan denken toen ik die stem hoorde. Het is inderdaad niet zo vernieuwend zoals aERodynamIC al zegt, maar wat een heerlijke melodieën!

avatar van Grandmaster
Heb zaterdag de LP incl. CD -versie spiksplinternieuw gekocht, puur op de gok vanwege de scherpe prijs van slecht € 8,00. Zoho, over een superkoopje gesproken.

De eerder genoemde referenties zijn helemaal juist, zou daar ook - minder voor de hand liggend, geef ik toe - qua sfeer en zwoelheid, Serge Gainsbourg & Jane Birkin aan toe willen voegen. Niet zozeer Je táime maar wel Melody Nelson.
Een prachtplaat die alleen maar mooier wordt, is het hele weekend niet van de draaitafel af geweest.

Recent pas ontdekt omdat ik me afvroeg of de band Levy nog iets had uitgebracht. Het blijkt dat zanger James Levy al meerdere platen onder zijn eigen naam heeft uitgebracht. Deze samenwerking met Allison Pierce is niet geheel toevallig. Want de ban van Allison Pierce coverde al Levy's song Glorious. Het zijn 2 mooie stemmen bij elkaar wat een aantal prachtige liedjes oplevert.