Gene Pitney - Something's Gotten Hold of My Heart (2005)

Alternatieve titel: The Collection

7. I'm Gonna Be Strong
  8. I Must Be Seeing Things
  9. Looking Thru' the Eyes of Love
  10. Princess in Rags
  11. Backstage (I'm Lonely)
  12. Nobody Needs Your Love
  13. Just One Smile
  14. Somewhere in the Country
  15. Yours Until Tomorrow
  16. Maria Elena (I'm Going to War)
  17. A Street Called Hope
  18. Shady Lady
  19. She's a Heartbreaker
  20. She Lets Her Hair Down (Early in the Morning)
  21. (The Man Who Shot) Liberty Valance
  22. (In the) Cold Light of Day
  23. If I Didn't Have a Dime (To Play the Jukebox)
  24. Half Heaven, Half Heartache
  38. Louisiana Man
  39. That's All It Took
  40. Baby Ain't That Fine
avatar van Droombolus
Veel kompletere Pitney comps ben ik nog niet tegen gekomen, maar ook hierop ontbreekt natuurlijk wel weer wat. De eerste die mij zo opvalt is 24 Sycamore, maar dat zal dan weer alleen in de UK een hit geweest zijn ? Daarentegen staan er wel weer wat songs op die hij met George Jones en Melba Montgomery opnam en dat vind ik dan weer leuker dan weer het orgineel van Hello Mary Lou er tussen te prakken ........

Enniwees, Gene Pitney blijft een zwaar onderschatte waarde uit de 60s maar gelukkig is hij nog vereeuwigd op de eerste Stones LP. Wel in een sub-titel, maar toch ......

avatar van Droombolus
Ik heb er toch maar even wat verdere research op los gelaten ....... Buiten 24 Sycamore schittert ook Not Responsible door afwezigheid. De beste Gene Pitney comp, waar dus wèl alles op staat ( en helaas dus ook weer Hello Mary Lou ) is The Definite Collection met "a whopping 58 tracks" .

avatar van LucM
The Definite Collection is zijn meest complete verzamelaar (heb ik in mijn bezit) maar deze is ook prima. Aan de messcherpe, door merg en been gaande zang moet je wennen maar als je dat overwint is het genieten geblazen van zijn songs en passie, hij was een behoorlijk succesvolle solozanger in de jaren '60, nochtans een periode dat solo-artiesten moeilijk aan de bak kwamen. Merkwaardig dat hij veel hits schreef voor anderen (zoals het onsterfelijke Hello Mary Lou voor Ricky Nelson) maar dat zijn meeste hits door anderen zijn geschreven. Favoriete nummers: Twenty Four Hours from Tulsa, It Hurts to Be in Love, (The Man Who Shot) Liberty Valance, Just One Smile (geschreven door Randy Newman), Mecca en Something's Gotten Hold of My Heart welke laatste in 1988 nog een hit werd in samenwerking met Marc Almond.

avatar van Droombolus
Wat mij ook opvalt bij deze comp is dat de songs opnieuw gemastered zijn voor het oor van nu. Het klinkt allemaal wat beschaafder dan de oude 45s. Bij The Definite Collection knettert de muziek wèl olderwets uit de speakers ..........

Beetje vergeten artiest, dankzij zijn duet met Marc Almond 'Something gotten hold of my Heart' even aan de vergetelheid ontrukt.

En dat verdiende hij. Hij heeft een aantal uitstekende nummers gezongen, waarvan de meesten hier bij elkaar staan. Het typische is dat ik niet veel nummers van hem achter elkaar aankan. Hij heeft een prima stem met een groot bereik, maar zingt jammer genoeg vaak net iets hoger dan ik prettig vind. Zijn duet met Almond vind ik ook veel beter dan de oorspronkelijke uitvoering, omdat hij iets lager zingt.

Op een of andere manier moet ik soms aan Jim Steinman denken. Een aantal nummers is erg theatraal, zoals 'Billy You're My Friend', 'Backstage' of 'Street called Hope'. Steinman ging met Meatloaf en zijn solo album helemaal over de top, maar Pitney kon er ook wat van. Persoonlijk mag ik dat wel.

Zoals gezegd kan ik niet veel nummers van hem achter elkaar aan, en deze plaat speel ik ook zelden af. Maar een heleboel nummers staan op mijn playlist tussen andere nummers en draai ik regelmatig.