Jah Wobble & The Invaders of the Heart - Rising Above Bedlam (1991)

Rock / Avant-Garde
Label: Oval (I)

1. Visions of You (5:36)
  2. Relight the Flame (4:14)
  3. Bomba (5:56)
  4. Ungodly Kingdom (4:28)
  5. Rising Above Bedlam (3:47)
  6. Erzulie (7:03)
  7. Everyman's an Island (6:29)
  8. Soledad (5:41)
  9. Sweet Divinity (4:17)
  10. Wonderful World (3:57)
avatar van Mjuman
Belachelijk dat bij dit album nog geen berichten zijn geplaatst.

Dit is een van de fijnste muzikale smeltkroezen van de vroege 90's. John Wardle aka Jah Wobble - jah: verwijst naar reggae en wobble naar dub - al zullen velen denken: dubstep.

Jah Wobble, volgens NME: "New age Eastern World totally fucking Godhead" verzamelt hier een aantal musici van naam en faam om zich heen, op vocaal gebied: Natacha Atlas en Sinead O'Connor.

Verdiep je in het werk van de man, google' em en ontdek dat ie met musici van allerlei geners heeft gewerkt: van dub punk (PIL) via ethnisch/dance (Natacha Atlas), dub, jazz (Bill Laswell) pop (Sinead O'Connor) tot reggae heeft gewerkt. Hoe meer ik werk van Jah Wobble draai en naar live opnames kijk; hoe meer ik de indruk krijg dat ie hier ondergewaardeerd is en dat terwijl ie altijd met goede musici speelt (zie ook YouTube opnamen van NSJ uit '98) en duidelijk grensverleggend bezig is.

Als ow'er roep ik altijd dat de 80's een buitengewoon creatieve periode waren - en dat vind ik nog steeds, maar het begin en het midden van de 90's toen we de cross-overs zagen: van ethnisch naar dance (trance - Trancegolbal Underground) en hiphop/urban (Asian Dub Foundation, Badmarsh en Sri) mag er ook zijn.

Dit album is imo eigenlijk wel een sleutelplaat. Van het fijne Erzulie heb ik ook nog eens de 12"- en da's een heel andere mix; menig dj zou die zo maar in een ethnisch getinte set kunnen draaien.

avatar van Mjuman
Hij staat nu weer 'ns op en het blijft een heel fijn album. Daarom: zeg het voort, zeg het voort opdat deze Wobble vaker wordt gehoord

avatar van Chameleon Day
Kan nu niet horen. Want helaas niet op Spotify. Alleen het laatste album uit 2016: Jah Wobble & The Invaders of the Heart - Everything Is No Thing (2016) - MusicMeter.nl. En dat is een fraaie plaat!

Jah Wobble in de jaren 80 ontdekt, toen ook een aantal 12 inches met drummer 'Animal' aangeschaft. Vreemde muziek vond ik het, maar zeker de diepe bas van Jah Wobble klonk heerlijk uit mijn luidsprekers met extra bassound. Jah Wobble , bassist van PiL (Public Image Ltd) kent geen muzikale grenzen. Dub, reggae, oosterse/arabische muziek, alles komt in zijn smeltkroes terecht. Na de jaren 80 hem totaal uit het oog (en gehoor) verloren, toen ik ineens een cd zag met de titel Requiem. Nu was het geen echte dodenmis, maar wel apart. Hij bleek ook nog een plaat 'Psalms' te hebben gemaakt, die ik later op vinyl heb aangeschaft. Dus deze man blijft verrassen. Je weet eigenlijk nooit met Jah Wobble welke richting hij nu weer uitgaat, vervelend wordt het echter nooit. En het basspel blijft uniek.
Bij een kringloop deze cd aangetroffen, je verwacht daar alles, maar Jah Wobble ?
Een prachtige plaat, ergens wel in het verlengde van zijn muziek uit de jaren 80, maar zijn vleugels nog verder uitgespreid. Gastzangeres Natascha Atlas zorgt dat een aantal nummers een Oosters, Aranische sound meekrijgen en de bijdrage van Sinead O Connor op 2 nummers zorgt weer voor een totaal andere sound. Ik zie op het hoesje dat 'Animal' ook nog bedankt wordt, straks toch weer die 12 inches opzetten.
Al met al een best goede fusion-dub-world plaat, enkel deze betiteling zegt al dat dit maar door een kleine groep gewaardeerd zal worden en bekend is.
Maar laat je maar eens een keer verrassen!