Jim Byrnes - Everywhere West (2010)

Blues
Label: Black Hen

1. Hot as a Pistol (4:47)
  2. Yield Not to Temptation (4:10)
  3. Bootlegger's Blues (3:14)
  4. Black Nights (4:44)
  5. Walk On (4:06)
  6. No Mail Blues (4:24)
  7. Storm Warning (4:56)
  8. From Four Until Late (3:17)
  9. Take Some Insurance Out on Me (4:24)
  10. He Was a Friend of Mine (4:43)
  11. You Can't Get That Stuff No More (2:56)
  12. Me and Piney Brown (5:44)
avatar van Ronald5150
Jim Byrnes is een Canadese zanger/gitarist en (ex) acteur die al jaren albums aflevert in de beste traditie van de roots, waarbij de blues de toon zet. Zo ook weer op "Everywhere West". De plaat is geproduceerd door snarentovenaar Steve Dawson. Hij speelt zelf ook gitaar op de plaat. En juist dat gitaarspel is fantastisch. Of het nu electrisch, akoestisch, banjo, mandoline, dobro, pedal- of lap steel is, Dawson hanteert bijna alles wat snaren heeft en produceert een authentiek bluesgeluid. Samen met de stem van Jim Byrnes leidt dit tot een geweldige plaat die je terugvoert naar de plek waar de blues is ontstaan. Naast het prachtige gitaarspel voegt het gebruik van de hammond orgel een extra laag toe aan het geluid en door regelmatig de gospelgroep "The Sojourners" te gebruiken voor de tweede zangpartijen, ontstaat die typische Zuidelijke blues- en gospelsfeer. Jim Byrnes is geen grote bekendheid, zeker niet in Europa, maar deze man, samen met Steve Dawson, weet precies hoe de blues hoort te klinken. "Everywhere West" laat dit ontegenzeggelijk horen.

avatar van potjandosie
solo album nummer 8 van de inmiddels 76-jarige blues veteraan Jim Byrnes die een dubbele Amerikaanse/Canadese nationaliteit heeft.

Jim Byrnes, geboren in St. Louis, Missouri groeide op met de blues en memoreert in de liner notes aan het feit, dat hij in zijn jeugd vele concerten bezocht van blues muzikanten als Jimmy Reed, Bobby Bland, BB King, Muddy Waters en lokale artiesten als Little Milton, Albert King etc, die hem als inspiratie dienden. hij deelde al op jonge leeftijd het podium met grootheden als Furry Lewis en Henry "Mule" Townshend, waarvan de laatste hem als mentor diende.

op dit album met onvervalste blues met vleugjes country, gospel en jazz staan een 3-tal originals, een nummer van Steve Dawson, 3 traditionals "Bootlegger's Blues", "No Mail Blues" en het meer bekende "He Was a Friend of Mine" ook bekend van de Bob Dylan cover en voor de rest covers van zijn muzikale helden, o.a. "Black Nights" (Lowell Fulsom), "From Four Until Late" (Robert Johnson) en "Take Out Some Insurance on Me" (Jimmy Reed).

de stevige bluesrock van zijn eigen "Hot as a Pistol" wisselt hij af met de fraaie akoestische country blues van "Walk On' en dan weer foot-stompin "juke joint" blues "No Mail Blues". over de hele linie een album met vrij stevige blues, hoewel "He Was a Friend of Me" ingetogen wordt uitgevoerd met prachtige accenten van de fiddle.

Jim Byrnes wiens stem aan die van Joe Cocker doet denken, wordt begeleid door het geweldige gitaarspel van producer/multi-instrumentalist Steve Dawson, een Canadese blues veteraan die eveneens een flink aantal solo albums op zijn naam heeft staan, een fraaie blazerssectie en een heerlijk strak spelende ritme sectie, hier en daar versterkt met dobro, pedal steel en harmonica.

Jim Byrnes ontving voor dit album voor de derde keer de Canadese Juno Award voor "blues album of the year". fijn dat Ronald5150 13 jaar geleden ook aandacht vroeg voor 's mans werk.

Album werd geproduceerd door Steve Dawson
Recorded at The Factory & The Henhouse, Vancouver, British Columbia