Emerson, Lake & Palmer - At High Voltage 2010 (2010)

geen stemmen

Label: 101

1. Karn Evil 9 1st Impression Part 2 (5:57)
  2. The Barbarian (5:07)
  3. Bitches Crystal (4:33)
  4. Knife Edge (5:46)
  5. From the Beginning (5:10)
  6. Touch and Go (3:22)
  7. Take a Pebble (5:50)
  8. Tarkus Extracts (Eruption / Stones of Years / Mass / Battlefield / Aquatarkus) (12:41)
  9. Farewell to Arms (6:02)
  10. Lucky Man (6:31)
  11. Pictures at an Exhibition Medley (Promenade / the Gnome / the Sage / the Hut of Baba Jaga / the Great Gates) (16:22)
  12. Fanfare for the Common Man / Drum Solo / Rondo (12:33)
Wilde hem net toevoegen, maar dat is dus al gedaan.

Teleurstellende reünie ter ere van het veertigjarig bestaan van de groep. Op de artiestenpagina had ik al eerder gepost wat ik van dit optreden vond, dus dit zal ik ook gebruiken voor m'n stukje hier. Toen was het op basis van een bootleg geschreven, nu heb ik de officiele release gehoord, die van een wat betere geluidskwaliteit is.

Met de tours uit 1992, 96, 97 en 98 nog in het achterhoofd had ik er niet veel van verwacht (vooral de tour uit 1992 was niet al te best). Greg Lake was in al deze tours constant de zwakke schakel.

Het is daarnaast bekend dat Keith Emerson een beschadigde zenuw in z'n rechterhand heeft (twee vingers staan ook iets naar binnen gekruld), en hij zal dus nooit meer zoals op zijn hoogtepunt kunnen spelen. Palmer heeft iets soortgelijks te maken in een hand, al heeft hij 'het' nog wel.

Dat Emerson hier nog steeds zware last van ondervindt blijkt wel uit dit bericht uit 2009: Guitar Licks | Keith Emerson cancels remaining tour dates - feverishthoughts.com Het tekent echter ook zijn wilskracht; in 1993 zeiden de artsen dat z'n carrière afgelopen was... Wie de tour van Keith Emerson Band uit 2008 kent, weet dat deze blessure in 2009 de klap was die Emerson waarschijnlijk nooit meer te boven gaat komen. In 2008 kon hij nog op een hoog niveau spelen, maar tijdens deze show speelt hij vaak slordig en moet hij partijen vereenvoudigen. 'Karn Evil 9' kan hij zelfs niet meer spelen zonder hoorbaar veel fouten te maken. Daarnaast heeft ELP twaalf jaar niet samen gespeeld, ook dat hoor je.

Greg Lake is al jaren de zwakste schakel en ook hier is hij dat weer. Er is weinig over van die ooit zo mooie stem, ook al is zijn stem in ieder geval niet verder verslechterd.

Nu ik deze officiele release heb gehoord, kan ik concluderen dat de tamme, kale klank echt aan de uitvoering ligt. In bijvoorbeeld 'Take a Pebble' en 'Tarkus' hoor je dat het nummer kaler klinkt doordat Emerson niet meer wisselt tussen verschillende instrumenten, en dat doet de nummers niet veel goeds.

In eerste instantie vond ik het nog wel gaan, maar dit kunnen ze beter niet meer doen, hoe graag ik ze nog eens zou zien vlammen. Ze proberen het wel, maar het lukt gewoon niet meer. Er is ook een dvd van, maar zelfs ik heb daar niet zo'n interesse in.

Let trouwens op: er is nog een High Voltage met een blauwe hoes, maar dit is niets meer dan een verzamelaar met een misleidende titel.