Clint Mansell - Sahara (2005)

Score
Label: Bulletproof

1. IronClad (3:55)
  2. Beach Attack! (1:22)
  3. Here We Go! (2:22)
  4. Calliope at Night (1:17)
  5. Mosque (2:43)
  6. Into the Unknown (2:05)
  7. Kazim's Theme (2:31)
  8. Hold Tight (3:18)
  9. Hold Tighter! (2:56)
  10. Discovery at Asselar (1:57)
  11. Eva Investigates (1:15)
  12. Kazim Arrives (4:25)
  13. Fight in Asselar (2:06)
  14. Death in the Desert (2:55)
  15. Ambush (3:55)
  20. Solar Plant (3:07)
  21. Truck Escape (1:18)
  22. Desert Heat (2:02)
  23. Land Yacht (1:15)
  24. Dirk's Got a Plan (1:16)
  25. Burn Tower (6:25)
  26. Bomb Alley / Ironclad Revealed / Victory (9:48)
  27. Celebration (1:29)
  28. Rock On! [Ironclad Remix] (3:52)
neo
Brian Tyler had het te druk met Constatine waardoor Mansell het overnam. En dat is het enige wat mij interresseert aan deze score

Jammer, want nadat Mansell zich bewezen heeft op het vlak van de experimentele score onder beperkt budget bewijst hij hier wel degelijk om te kunnen gaan met het grote orkest. IronClad is al een geweldig avontuurlijke track, waar het enthousiasme vanaf spat. Zo overtuigend zelfs dat ik welhaast blij ben dat Tyler vervangen is door Clint. Mijn verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen, ik zal spoedig de rest luisteren.

Misschien is de film dan wel totaal niet interessant en ik wil niet te voorbarig zijn, maar alleen het idee al (Mansell met een grotere speeltuin) maakt deze score zeker interessant voor mij. Wat doet hij als hij niet meer beperkt wordt door het budget, maar de commercie? Blijft hij goed? Weet hij te spelen met de instrumentatie? Etc, etc...:p

neo
Mansell heeft zich dan misschein wel bewezen maar Tyler ook en wie niet. Sowieso een overbodige remake en een te nieuwe score

"Remake".... waarvan?

neo
Hmm hoorde dat dit een losse remake zou zijn van de film met Bogey. Klopt dus niet, had ook geen zin om dat toen na te zoeken.

En toch weer een totaal andere score dan ik had verwacht! Deed die eerste track mij vermoeden dat dit een all-out actiescore zou worden, blijkt dat hij vooral 2 gezichten heeft. Enerzijds laat Mansell zich inderdaad binden aan de regels van de bekende actie/avonturen muziek met een heerlijke maar makkelijk wegluisterende combinatie tussen Goldsmith's The Mummy en David Arnold's stijl voor James Bond, gecreerd door een vol orkest.

Maar daar tussendoor krijgt Clint duidelijk de vrije hand en weigert hij een 13-in-een-dozijn score af te leveren door het orkest te dumpen en vooral etnische instrumentatie in te zetten, met allerlei soorten vocalen. Welhaast elke track heeft hier wel iets anders, wat enigszins doet denken aan de inventiviteit van Thomas Newman (niet dat de klank hetzelfde is hoor, dat bedoel ik niet). Het is in ieder geval duidelijk dat Clint voor de muziek goed zijn best deed en meer afleverde dan voor zo'n (simpele avonturen)film nodig lijkt.

Afsluiter is een zowaar geslaagde rock-remix van IronClad, wat deze verrassende score al net zo lekker afsluit als hij opende

avatar van Chainsaw
Wat weer een schitterende score van Clint Mansell. Met de score van Requiem for a Dream liet de beste man al een geweldig stukje sound horen en met Sahara levert ie opnieuw geweldig werk af.

Vooral de spectaculaire nummers als 'Hold Tighter' en 'Land Yacht' en het overheerlijke en uiterst rustgevende pareltje 'Celebration' zijn een genot voor het oor. Deze ga ik nog vaak luisteren, top score!

4,5 sterren!

Flink veel orkest werk wat ik persoonlijk niet zo gewend ben van Mansell nav zijn voorgaande scores (wat helemaal niet erg is natuurlijk). Jammergenoeg gebruikt Mansell op deze score op enkele tracks (voor mij) bekende samples van library music. Erg jammer want hierdoor is de frisheid van de score meteen af.

Voor de rest een prima actie score met afrikaanse invloeden.

Goede score. Er is wel niet echt een nummer dat er bovenuit steekt. trompet wordt soms toch duidelijk gebruikt. Ik vind de nummers daar mee wel goed gedaan.