Premiata Forneria Marconi - Storia di un Minuto (1972)

Italiƫ
Label: Numero Uno

1. Introduzione (1:10)
  2. Impressioni Di Settembre (5:43)
  3. E' Festa (4:51)
  4. Dovequando (Part I) (4:07)
  5. Dovequando (Part II) (6:00)
  6. La Carrozza Di Hans (6:45)
  7. Grazie Davvero (5:51)
avatar van ChrisX
Het debuut dat duidelijk gemaakt is terwijl de band nog diep onder de indruk was van King Crimson. De muziek is feitelijk een ongeslepen diamant die op latere albums tot de hoogste karaat word geslepen.

En toch, op dit album staat wel een van de allermooiste nummers van PFM: Impressioni Di Settembre. Dit stuk bevat een werkelijk hemels toetsenthema (synthesizer ondersteund door orgel en mellotron) waarbij er bij de herhaling van datzelfde thema verder op in het stuk ook nog een gitaar zich in de strijd mengt (nou twijfel ik alleen wel of dit ook op het album gebeurd of alleen bij de live-uitvoeringen).

avatar van uffing

Dit gebeurde alleen live. Het nummer gaat in de studioversie een beetje op een matte manier uit, terwijl het live helemaal tot een climax werd opgedreven (door genoemde gitaartoevoeging), goed te zien op de dvd 'Live in Japan'

Impressioni di Settembre is het prijsnummer, maar La Carozza di Hans is zeker het vermelden waard.

avatar van AOVV
'La Carozza di Hans' vind ik na een eerste keer luisteren ook het beste nummer; prachtige ontknoping!

Van deze band ga ik meer beluisteren!

avatar van uffing
Verhoogd naar de maximale score. Wat is dit toch een juweeltje van een plaat. Voor de liefhebber van de betere prog/symfo is dit verplichte kost. De prachtige Italiaanse zang past zo goed bij de heerlijke sfeer van dit album. Impressioni Di Settembre is één van de mooiste songs die ik ken.

PFM heb ik leren kennen met het album The world became the world. Dat album was uitgebracht op het manticore label van ELP. Het valt me nu trouwens op dat Impressioni di Septembre hetzelfde is als The world became the world [titelnummer] maar dan in een soort eerste versie. Hij is niet precies hetzelfde. Hoe dan ook. Na the world became the world ontdekte ik al snel dat deze band nog heel veel meer moois had gemaakt. Waarschijnlijk toch wel mijn favoriete Italiaanse symfoband samen met Banco en Le Orme. Al ken ik dit album minder goed als veel andere albums van de band.