J.R. Bailey - Just Me 'N You (1974)

Soul / Funk
Label: MAM

1. After Hours (2:57)
  2. Heaven on Earth (5:08)
  3. Just Me 'N You (5:40)
  4. She Called Me (4:42)
  5. Cute as a Button (3:31)
  6. Love Love Love (3:07)
  7. I'll Always Be Your Lover (4:11)
  8. All Strung Out Over You (3:35)
  9. Not Too Long Ago (4:08)
  10. Everything I Want I See in You (3:05)
avatar van Angelo
J.R. Bailey is als zanger bij het grote publiek altijd 'n onbekende naam gebleven, maar gelukkig voor hem bleven zijn schrijfkunsten niet onopgemerkt. De twee bekendste nummers die hij op zijn naam heeft staan zijn Love Love Love, oorspronkelijk uitgevoerd door Donny Hathaway, en Everybody Plays the Fool, uitgevoerd door The Main Ingredient. Die eerste heeft hij voor dit album zelf ook opgenomen, en die tweede zou (een kleine) dertig jaar later gesampled worden door Alicia Keys voor haar hit You Don’t Know My Name. Enfin, Just Me ’N You werd dus commercieel gezien geen succes, en helemaal terecht is dat niet. Er heerst een fijne ontspannen en coherente sfeer op het album, die de misschien niet altijd even goed beklijvende nummers compenseert. Tot de betere nummers kun je sowieso het tedere liefdesliedje Heaven on Earth berekenen, dat instrumentaal behoorlijk vol van geluid is en qua productie erg veel lijkt Barry White’s oeuvre uit die tijd, en ook de titeltrack, die eveneens goed aansluit bij de eerdere beschrijving, is zeker het beluisteren waard naast de dromerige sfeer van I’ll Always Be Your Lover (met dat geweldige repetitieve fluitje!). Interessant wordt het met de afsluiter: Everything I Want I See in You. De haast filmische klanken van de instrumentatie blijven boeien, zelfs na tientallen beluisteringen. Helemaal perfect is het album niet, maar fijn is ‘ie wel. Leuk genoeg om op te zetten...

avatar van J.J. Wever
Angelo schreef:
De bekendste nummers die hij op zijn naam heeft staan zijn Love Love Love, oorspronkelijk uitgevoerd door Donny Hathaway, en Everybody Plays the Fool, uitgevoerd door The Main Ingredient. Die eerste heeft hij voor dit album zelf ook opgenomen, en die tweede zou (een kleine) dertig jaar later gesampled worden door Alicia Keys voor haar hit You Don’t Know My Name

De sample in You Don't Know My Name van Alicia Keys is wél van The Main Ingredient maar van de song Let Me Prove My Love To You, dus niet een sample van Everybody Plays The Fool.

avatar van Angelo
Je hebt helemaal gelijk, Johan. Bedankt voor de correctie.
Ik zat met m'n gedachten bij een ander nummer van The Main Ingredient,
maar Let Me Prove My Love to You werd dus geschreven door J.R. Bailey en niet die andere.