Vomito Negro - Shock (1989)

Belgiƫ
Electronic
Label: KK

1. No Hope No Fear (3:26)
  2. Shock (3:58)
  3. Chicago Cave (3:48)
  4. From Above (5:02)
  5. Baby Needs Crack (4:03)
  6. Erection (3:54)
  7. The Tale (6:41)
  8. Humiliation (4:28)
avatar van Ikkegoemikke
Voor mij was dit een nieuwe ontdekking. Als liefhebber van Electronic Body Music en gewone Electronische muziek zoals The Klinik, FRONT 242 , The Neon Judgement , Cabaret Voltaire , Coil , à;GRUMH... , Bad Sector , Skinny Puppy enz. ontdekte ik het bestaan van deze band op een algemene site over EBM. Voor geïntereseerden : Electronic Body Music Bands: List of All Electronic Body Music Artists and Groups (163 Items) - ranker.com

En t'is dan ook nog Belgisch Zo zie je maar dat dit prutlandje in de jaren 80 toch nogal een indruk nagelaten heeft op muzikaal gebied.

Het eerste wat ik me dan altijd afvraag is waar ze in godsnaam aan die naam zijn gekomen. Via Wikipedia krijg je dan als antwoord : "The name is Latin for "black vomit", a phenomenon that arises in the last stage of the disease yellow fever, when the patient throws up his putrefied intestines and ultimately dies." Geweldig toch ...

Het volgende is dan om eens te bekijken hoe het gesteld is op muzikaal gebied , en eens te kijken of ze een plaatsje krijgen op mijn playlist. En na de eerste luisterbeurt van dit album "Shock" kan ik gerust zeggen dat ik ze met genoegen in mijn armen heb gesloten.

T'is puur FRONT 242 - achtige (yep mijn ijkpunt) muziek met een nogal nasaal en leger-achtig schreeuwende vocals. De ritmes liggen ook in het verlengde dwz. het tempo van voortrazende soldaten op bonkende legerboots ... Im rhythmus bleiben zou ik zo zeggen. Bij "Chicago Cave" komt er dan nog dat gitaargeluid bij kijken wat me helemaal doet denken aan Neon Judgement.

"From Above" is dan een rustpuntje : electronisch voortkabbelende geluiden , puur instrumentaal , lekker chillax muziek. Dat vind ik dan weer een positief punt. Ik hou wel van een streepje electronische ambient of experimentele industriele muziek à la "Einsturzende Neubauten" maar het verzadingingspunt is snel bereikt m.a.w. ik kan niet urenlang naar een beetje bleep bleep en pokkeherrie luisteren Maar op deze manier vind ik het picobello.

Baby Needs Crack en Erection tappen verder uit hetzelfde vaatje. En hierna weeral een instrumentaal intermezzo met "the Tale" waarna het afsluit met het nogal obscuur en donker klinkend "Humiliation ".

Ik vind het qua geluid perfect passend in het rijtje dat ik al beluister ... maar t'is geen baanbrekend werk. Ik ben benieuwd naar hun volgende releases.