Liars. Voor mij de beste band van de afgelopen 10 jaar, met even onvoorspelbare als originele muziek. Een band met de neiging om alles af te breken wat ze opbouwen, om zichzelf daarna opnieuw te kunnen uitvinden.
Het debuut They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top was met wat fantasie nog onder te brengen in de toen hippe punkfunkstroming, al zaten hier al behoorlijk abstracte elementen in. Opvolger They Were Wrong, So We Drowned gooide het roer gelijk al radicaal om. Een moeilijke, abstracte maar uiteindelijk dankbare themaplaat over hekserij in het middeleeuwse Duitsland. Dit was de opmaat naar het voorlopige hoogtepunt Drum's Not Dead. De band verhuisde hiervoor naar Berlijn om in een oude hoorspel-studio maandenlang te experimenteren met geluidjes. Drum's Not Dead draait (de titel verraadt het al) om percussie. Het tribale karakter, dat op de voorganger al aanwezig was, stond hier op de voorgrond.
Hierna volgde Liars, wat mij betreft de minste plaat tot nu toe (nog steeds 3.5*). Een relatief eenvoudige plaat, voor het eerst niet in één stijl maar in een soort brij van alle voorgaande stijlen. In 2010 volgde Sisterworld, een fijne maar ietwat onevenwichtige plaat met een handvol keiharde uitschieters, die qua geluid vrij dicht bij zijn voorganger zit.
En nu is daar WIXIW (uit te spreken als Wish You). Wat kunnen we verwachten? Een koerswijziging, of is Liars uitgeexperimenteerd? Het is het eerste geworden. Op WIXIW zijn de gitaren en drums bijna helemaal verdwenen en is de band gaan experimenteren met electronica en samples. Op hun
tumblr verschenen afgelopen maanden al allerlei filmpjes van Liars die materialen als wol en planten aan het samplen waren. Vaag, en er is niet echt te beoordelen wat hiervan in de nummers terecht is gekomen.
Feit is dat het werken met electronica, wat weer nieuw terrein was, verfrissend werkte voor de heren. De plaat is weer één groot geluidsavontuur, klinkt erg diep (een echte koptelefoonplaat) en doordat de nummers bijna zonder uitzondering érg sterk zijn, zit deze plaat eng dicht bij het niveau van Drum's Not Dead in de buurt.
The Exact Colour Of Doubt zet de toon. Een sfeervol, ruimtelijk nummer dat geduldig opbouwt en toewerkt naar Octagon. Hier bevinden we ons bijna op Autechre-terrein, maar dan met zang. Hierna volgt het al langer bekende nummer No.1 against the Rush. Met haar beheerse groove en synthesizer doet dit nummer me wat denken aan het al even fijne The Rip van Portishead gemengd met A Forest van the Cure. A Ring On Every Finger volgt en klinkt vertrouwd. Een typisch Liars-nummer maar dan electronisch ingekleurd. Ill Valley Prodigies vind ik voorlopig het minste nummer maar zit wel vol met interessante fieldrecordings.
Hierna volgt het titelnummer. Het hart van de plaat is het titelnummer. Dat ik erg indrukwekkend en ontroerend vind. Schitterende zanglijn.
His and Mine Sensations volgt. Puik nummer. Flood To Flood is het volgend hoogtepunt. Begint rustig maar vervolgt met een heerlijk scheurende synth. Ook Who Is the Hunter is erg sterk. Brats is een beetje de vreemde eend in de bijt en doet denken aan de eerste plaat. Ondanks het contrast met de rest van de plaat is het een heerlijk nummer met een keiharde swing. WIXIW sluit af met Annual Moon Words, een klein en gevoelig liedje en doet daarmee denken aan The Other Side of Mt. Heart Attack , de afsluiter van Drum's Not Dead.
Een geweldige plaat, die ik ook zou aanbevelen aan Radiohead-fans die teleurgesteld zijn in de The King Of Limbs. Ik hoor toch wel wat overeenkomsten, maar vind dit persoonlijk vele malen beter uitgevoerd.
Kaaasgaaf schreef:
Het kruipt juist enorm onder mijn huid en blijft daar lang hangen. Een beetje zoals The Other Side of Mt. Heart Attack - toch wel mijn favoriete Liars-nummer - maar dan een heel album lang, ruimtelijk en melodieus. Met lucht (voor hun doen althans). Maar lucht kan ook zwaar hangen. Griezelig, maar op een subtiele, suggestieve manier.
Dat vind ik erg treffend omschreven.