Swell Maps - A Trip to Marineville (1979)

Rock / Avant-Garde
Label: Rough Trade

1. H.S.ART (2:21)
  2. Another Song (1:43)
  3. Vertical Slum (1:12)
  4. Spitfire Parade (3:11)
  5. Harmony in Your Bathroom (5:26)
  6. Don't Throw Your Ashtrays at Me! (1:14)
  7. Midget Submarines (4:34)
  8. Bridge Head (Pt. 9) (1:58)
  9. Full Moon in My Pocket (1:29)
  10. Blam (3:31)
  11. Full Moon [Reprise] (1:23)
  12. Gunboats (8:20)
  13. Adventuring into Basketry (7:35)
  14. My Little Shops (0:44)
  15. Ripped & Torn * (1:46)
  16. International Rescue * (2:25)
  17. Loin of the Surf * (2:21)
  18. Shoot the Angels * (0:51)
  19. Elephant Flowers (No.2) * (1:28)
  20. Turn Me on Dead Man * (0:30)
  21. Bronze & Baby Shoes * (3:34)
  22. Nevertoseeanyotherway * (1:48)
avatar van stephan73
Heerlijke rammelende punk..

Kid A(cid)
Jezus wat is Midget Submarine een vaag rommelnummer, maar wel ontzettend gaaf natuurlijk Helaas ken ik verder helemaal niets van deze band.

avatar van Paalhaas
Lekker rammelende punk inderdaad ("H.S. Art", "Full Moon in my Pocket"), maar wat echt opzien baart zijn de gestoorde trips van "Midget Submarines", "Gunboats" en "Adventuring into Basketry", compleet stuurloze en willekeurige jams zonder kop of staart.

avatar van Reint
Behoorlijk eigenwijze plaat. Er staan wat meer doorsnee (kraak)punk-nummers op, zoals de eerste twee openingsnummers, maar zoals Paalhaas al aangaf zijn het de meer eigenzinnige composities zoals Harmony in Your Bathroom, Vertical Slum en de dronende en repetitieve jams van Midget Submarines, Full Moon In My Pocket/Blam!!/Full Moon Reprise, Gunboats (!) die deze plaat echt de moeite waard maken. Op deze nummers klinken Swell Maps namelijk écht uniek; een garage-tapijt van distorted maar een toch dunne gitaarlijnen, aangevuld met double-tracked (ongelijk natuurlijk) vocalen en nog heel wat ander studio-gepriegel, allemaal gecombineerd met effectieve rockende composities.
Daarnaast werkt de plaat door de uniforme esthetiek van het album en de wisselende lengtes van de nummers erg goed als geheel. Je beleeft het album alsof het ter plekke in een of andere goedkope studio in elkaar wordt gedraaid.

Snel door naar de opvolger.

avatar van Paap_Floyd
Het tweede deel van de plaat is echt ongekend goed. Vanaf Midget Submarine alleen maar feest! Ik verhoog naar 4,5.

avatar van Supersid
Het zal je huis maar wezen, vastgelegd op plaat...